Sport
BNNVARA

Onze vrouwen domineren in de Olympische sport

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onze vrouwen domineren in de Olympische sport

Vandaag wordt een deel van de Nederlandse Olympische ploeg gepresenteerd. En wat valt op: de meerderheid is vrouw. Onze vrouwen presteren zelfs al jarenlang structureel beter dan de mannen. Ze veroveren meer medailles en winnen vaker goud. Dat blijkt na een analyse van De Volkskrant. Wat maakt onze vrouwen zo goed? Dat bespreken we in De Nieuws BV met Tessel van Dongen, manager bij TeamNL Topsport Amsterdam.

Video niet beschikbaar

Tessel van Dongen benadrukt dat dit kan komen door hoe serieus wij in Nederland vrouwen in de topsport nemen: "Bij NOC*NSF wordt er in de benadering gekeken naar prestatiepotentieel. De vragen: wie gaat presteren, waar investeren we in, welke slimme keuzes kunnen we maken? De keuzes om naast de mannen zo in vrouwen te investeren is heel effectief gebleken." Uiteindelijk moet je het natuurlijk wel zelf doen, en het talent en doorzettingsvermogen hebben. Van Dongen: "De vrouwelijke topsporters hebben steeds meer rolmodellen. Die zijn een voorbeeld voor de duurzame carrière die je kan hebben in de sport. Vroeger waren die er veel minder."

In de gaten houden

Als manager bij TeamNL Topsport Amsterdam heeft Van Dongen elk talent in het vizier. Welke topsporters moeten we echt in de gaten gaan houden? Van Dongen: "Heb je even? Dat is nogal een lijst." En uit die lijst blijkt inderdaad het diverse talent van Nederland: roeister Karolien Florijn, zwemster Tes Schouten, para-atlete Fleur Jong. "En er komen steeds meer vrouwen terug op topniveau na zwangerschap, ook dat wordt normaler. Je ziet bijvoorbeeld Tasa Jiya, zij is moeder van een dochter van 5 en staat op het allerhoogste niveau te rennen."

Kortom: laat die Spelen maar beginnen!

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie