Sport

Franca Overtoom schrijft geschiedenis in eredivisie

EONOS
foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Franca Overtoom schrijft geschiedenis in eredivisie

Ze was een stralend lichtpuntje in een verder rumoerig weekend. Franca Overtoom was de eerste vrouwelijke (assistent) scheidsrechter in de eredivisie. Bij Go Ahead Eagles tegen FC Groningen stond ze haar mannetje en nam ze bij het eerste doelpunt het juiste besluit door de vlag omlaag te houden.

Interview Franca Overtoom

Het was vooral het interview voor de camera van de NOS waar nog veel over na werd gepraat. Dolenthousiast vertelde ze over haar eerste wedstrijd op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal. Vooral toen het vuistje ter sprake kwam dat ze liet zien nadat ze gelijk kreeg van de VAR, ontlokte een schaterlach.

In Langs de Lijn En Omstreken vertelde Franca Overtoom over de start van haar carrière. Toen ze tien jaar was begon ze al met fluiten en in 2018 debuteerde ze in het betaalde voetbal als grensrechter bij het duel tussen Telstar en Jong FC Utrecht in de eerste divisie.

Franca Overtoom in de eredivisie

Nu heeft Franca Overtoom haar intrede gemaakt in de eredivisie. In aanloop naar die wedstrijd kwamen er wel wat herinneringen boven. "Dinsdag kregen we de aanstellingen en liepen we ook de conditietest. En toen ik de conditietest had uitgelopen sprongen de tranen mij in de ogen. Toen realiseerde ik mij pas waar ik eigenlijk vandaan ben gekomen en waar ik nu sta."

Het betekent wel een drukke periode voor Overtoom die in het dagelijkse leven tandarts is bij de marine. Omdat ze ook in een traject zit voor het WK-vrouwen van 2023 moet ze alles goed plannen. "Met veel flexibiliteit van collega's en hulp van familie, vrienden en iedereen in mijn omgeving. Het is een echte teamprestatie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie