Sport
KRO-NCRV

Vrouwenvoetbal bestaat 50 jaar, maar was lange tijd verboden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwenvoetbal bestaat 50 jaar, maar was lange tijd verboden

Komend weekend zijn er allerlei festiviteiten rondom het vijftigjarige bestaan van het vrouwenvoetbal in Nederland. En dat is bijzonder, omdat vóór die tijd vrouwen niet toegelaten werden bij een club of dat vrouwenvoetbal zelfs verboden werd. In Spraakmakers horen we hoe de tijden zijn veranderd.

Verboden voor vrouwen

Als 16-jarig meisje kon Hettie Olde Loohuis met haar voetballende vriendinnetjes nergens terecht. Daarom begonnen ze in 1970 hun eigen vrouwenvoetbalclub in hun woonplaats Reuten. Voor die tijd werd het vrouwenvoetbal actief geweerd of zelfs verboden zoals door bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam.

Olde Loohuis herinnert zich de werklust van haar team in trainingen. "We waren heel fanatiek. We trainden op de heide, maar we wilden het ook gezellig hebben en een feestje vieren."

Nederlands kampioenschap

Toen in 1974 het eerste Nederlands kampioenschap voor vrouwen werd georganiseerd, wonnen ze onder aanvoering van Olde Loohuis. "We hebben gewonnen omdat we goed konden voetballen. We trainden vier keer in de week, hadden een goede trainer en sponsors."

Hoewel de KNVB in 1971 officieel een startschot voor het vrouwenvoetbal gaf, merkte oud-international Kirsten van de Ven, die tegenwoordig manager vrouwenvoetbal bij de KNVB is, dat de strijd voor échte emancipatie op het veld nog niet gestreden was. "Als klein meisje kon ik alleen maar dromen van een carrière als profvoetballer."

Tot haar 19e voetbalt ze bij de jongens. Als ze daarna haar voetbalcarrière voort wil zetten, moet ze naar het buitenland omdat er in Nederland geen vrouwenteams op profniveau zijn. Ze speelt onder meer in Amerika en Zweden, maar ondertussen komen er in Nederland steeds meer teams voor vrouwen.

Glorietijden vrouwenvoetbal?

Als Van de Ven in 2015 het WK in Canada speelt, zitten er 55.000 supporters op de tribune. Maar de echte glorietijd voor het vrouwenvoetbal in Nederland breekt aan bij het EK in 2017 dat door ons land georganiseerd wordt. De Oranje Leeuwinnen verslaan Noorwegen in een spannende finalen en worden voor het eerst Europees Kampioen.

Van de Ven was daar niet meer bij als profspeler, maar dat geeft niet, zegt ze. "De sport ontwikkelt zich door. Toen ik klein was kon ik nog niet dromen van een carrière in het voetbal en ik ben mijn hele volwassen leven prof geweest."

Kirsten van de Ven en Hettie Olde Loohuis over 50 jaar vrouwenvoetbal

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie