Politiek
BNNVARA

Zembla: Gazprom betaalde man die samenwerkte met Baudet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zembla: Gazprom betaalde man die samenwerkte met Baudet

Rijkt de macht van het Kremlin tot in ons parlement? Dat onderzocht Zembla-journalist Sander Rietveld twee jaar geleden samen met De Nieuws BV. Het resulteerde in een veelbesproken uitzending over de banden tussen Thierry Baudet en het Kremlin. Baudet bleek toen bij het Oekraïne-referendum samen te hebben gewerkt met aan het Kremlin-gelieerde figuren. Vanavond onthult Zembla dat één van hen geld kreeg van het Russische Gazprom.

Ten tijde van het Oekraïne-referendum komt Forum voor Democratie op. Thierry Baudet, partijleider van FvD, werkt dan samen met 'een Rus die werkt voor Poetin', "om desinformatie te verspreiden om zo het referendum te kunnen winnen", vertelt Rietveld. De Rus waarover Rietveld het heeft is Kornilov. "Er zijn zelfs appjes waarin Baudet erop hint dat hij door die Kornilov wordt betaald."

Geframed als grapje

Die appjes worden nu weggezet als grapjes, onder andere door Theo Hiddema in Sven op 1. "Dat het wordt geframed als ironie, als grap, is iets dat Forum voortdurend doet. Ook als er antisemitische opmerkingen worden gemaakt, wordt er later gezegd dat het een grapje is. Het is een bekend fenomeen bij rechts-radicale partijen om dingen weg te zetten als grapje. Maar als we kijken naar de context, daar was helemaal niks grappigs aan", aldus Rietveld.

Financieel ging het Baudet destijds niet voor de wind. "Baudet was in die tijd overal mislukt. Hij was weggestuurd als columnist, hij was mislukt als wetenschapper, hij was nog geen Kamerlid en had nog niet dat inkomen en hij zat dus echt op zwart zaad", aldus Rietveld.

Betalingen of niet, Baudet blijkt in ieder geval nauw te hebben samengewerkt met Kornilov. Hij vertaalde artikelen, gaf hem een podium, en verspreidde informatie tijdens de campagne tegen ten tijde van het Oekraïne-referendum. Ook al wist hij dat niet alle informatie klopte. Ook wist Baudet dat Kornilov Russische banden had.

Geld komt van Gazprom

Twee jaar na de geruchtmakende uitzending van Zembla en De Nieuws BV, lijkt de Tweede Kamer weinig te hebben gedaan met de onthullingen. Maar dat lijkt veranderd sinds de Russische inval in Oekraïne. Baudet steunt daarbij de lijn van het Kremlin. Daarom is Zembla opnieuw in de zaak gedoken.

Zembla kwam erachter wie de propagandapraktijken in 2016 van Kornilov betaalde. Dat bleek het veelbesproken Gazprom, het Russische staatsgasbedrijf. "Dat is toch wel vreemd", legt Rietveld uit.

"Er wordt altijd gezegd, de levering van gas aan Europa is een apolitieke kwestie, dat houden we buiten het conflict. Maar, we zien hier een bewijs van het inzetten van Gazprom voor politieke, spionage-achtige doelstellingen. We weten dat Poetin Gazprom wil inzetten voor politieke doeleinden, en we zien hier een concreet voorbeeld", aldus Rietveld.

De uitzending van Zembla is op donderdag 10 maart 2022 om 20:25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie