Politiek
BNNVARA

Baudet verwijst in apps naar Russische betalingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet verwijst in apps naar Russische betalingen

FvD-leider Thierry Baudet werkte in de aanloop van het Oekraïne-referendum nauw samen met een aan het Kremlin gelieerde Rus. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla en De Nieuws BV.

In interne appberichten verwijst hij bovendien naar betalingen van de man, die hij omschrijft als 'een Rus die werkt voor Poetin.' Volgens Baudet waren de berichten ironisch bedoeld.

Het gaat om de in Rusland geboren Vladimir Kornilov. Van 2004 tot 2013 werkte hij als directeur van het Instituut van GOS-landen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het hoofdkantoor van de organisatie staat in Moskou. Eerder uitlekte e-mails tonen aan dat het instituut met grote regelmaat en rechtstreeks rapporteert aan het Kremlin, onder meer over Oekraïne.

"Het doel [van het Instituut; red.] is om te pleiten voor een alliantie met Rusland en de Westerse samenlevingen en instituties als de NAVO en de EU te verzwakken," zegt Michael Carpenter in Zembla, die onder meer werkte als directeur Rusland in het Pentagon en voor de nationale veiligheidsraad van het Witte Huis. "Ze maken gebruik van propaganda en opruiing."

'Rus die werkt voor Poetin'

Baudet ontmoet Kornilov in het najaar van 2015 voor een interview op een Russische site. Daarna houden ze contact. "Ik heb vanmiddag met hem afgesproken. Is een hele invloedrijke vent, mooie dingen, vertel ik je nog," appt Baudet op 2 oktober in een FvD appgroep.

Baudet lijkt op de hoogte van de Kremlin-connecties van Kornilov. Als mensen binnen Forum vragen wie Kornilov is, appt hij: 'Een Rus die werkt voor Poetin.' In de maanden erna spreken ze een aantal keren af, nodigt Baudet hem uit om bij FvD te komen spreken en vertaalt Baudet twee stukken van Kornilov naar het Nederlands. Die verschijnen op TPO en Geenstijl.

"Ik werk me dood aan die Kornilov," appt Baudet bij een screenshot van de tekst van het artikel dat later onder de naam van Kornilov op TPO verschijnt. NRC omschreef dat artikel eerder als een voorbeeld van een rechtstreekse Russische beïnvloedingsoperatie. Baudet erkent nu stukken te hebben vertaald, die door Kornilov eerder waren omgezet naar het Engels of Nederlands met behulp van een vertaalsite.

"Wat je zag, is dat er om de haverklap allerlei mensen in kranten en discussieprogramma's opdoken die het pro-associatieverdrag-verhaal vertelden, het Amerikaanse, het NAVO-verhaal, zeg maar", zegt Baudet daar nu over. "Ik vond het heel relevant om nou eens die andere kant aan het woord te laten, dus ik heb geholpen om die artikelen gepubliceerd te krijgen."

'Kornilov met al z'n geld'

In twee appjes aan toenmalig bestuurslid Henk Otten hint Baudet zelfs op betalingen. Als Baudet in november 2015 zegt te willen stoppen als betaald commentator bij Powned, appt hij 'misschien wil Kornilov wel extra betalen', waarbij hij een knipoog toevoegt. Later bedankt hij Otten nog voor morele steun: "Daar kan geen Kornilov met al z'n geld tegenop." Waarbij hij een smiley toevoegt met een zonnebril.

Deze appjes en berichten waarin Baudet zegt af te spreken met Kornilov met de toevoeging 'we gaan de Russen nog hard nodig hebben', moeten we volgens Baudet zien in het licht van ironie, vertelt hij in een interview met Zembla.

Grapjes over Russische beïnvloeding werden volgens hem intern veel gemaakt. "Dat was een running gag tussen ons en ik kan echt met de hand op het hart verklaren: we hebben nooit op een of andere manier ons laten betalen."

Van de Kremlin-connecties van Kornilov zegt Baudet niets te weten, alhoewel hij wel aangeeft 'een vermoeden' te hebben gehad. "Om de gedachtewereld een beetje aan te geven... in die tijd vroegen wij ons dat bij iedereen af. Op een gegeven moment sprak ik een Amerikaan, misschien is dat wel een... waarschijnlijk is dat een CIA-agent."

Schakel in Russische propaganda-oorlog

Michael Carpenter, die destijds als directeur Rusland in het Pentagon toegang had tot inlichtingeninformatie, zegt dat de Amerikanen ook FvD in het vizier hadden. Volgens hem was Baudet 'een schakel in een Russische propaganda-oorlog', al is hem van betalingen niets bekend.

Carpenter stelt: "We realiseerden ons toen niet dat dit het begin van een beweging was die we terugzagen bij de Amerikaanse verkiezingen, het Brexit-referendum, het Italiaanse referendum en veel andere politieke processen. Maar dit was de eerste keer dat we duidelijke Russische inmenging zagen om de uitkomst van een referendum te beïnvloeden."

De AIVD schrijft in het jaarverslag over 2016 dat Russische agenten in Nederland opereerden. "De activiteiten van Rusland richten zich binnen de spionage ook op beïnvloeding van besluitvormingsprocessen, beeldvorming en publieke opinie."

Geen grappen

Zembla en De Nieuws BV kregen van meerdere personen inzage in appberichten van Forum voor Democratie. Ook voormalig FvD-bestuurslid Henk Otten was na enige aarzeling bereid om inzage te geven in zijn appverkeer met Baudet en te reageren op vragen van Zembla en De Nieuws BV. Hij zag de opmerkingen toentertijd niet als grap en waarschuwde Baudet in appjes meermaals voor Russische invloeden. Van betalingen via de partijkas heeft hij naar eigen zeggen niets gezien.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie