Politiek
NOS

Raad van State: derdelander mag voorlopig in Nederland blijven

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raad van State: derdelander mag voorlopig in Nederland blijven

Een Tanzaniaanse man die vanuit Oekraïne gevlucht is, een zogenoemde 'derdelander', mag voorlopig in de opvang in Nederland blijven. Dat heeft de Raad van State gisteravond bepaald in een spoeduitspraak.

De overheid wil dat derdelanders uiterlijk maandag 4 september Nederland verlaten, tenzij ze asiel aanvragen en krijgen. Hierop spanden meerderen rechtszaken aan tegen de Staat. Sommige rechters oordeelden dat de derdelanders mochten blijven, terwijl anderen, zoals in het geval van de Tanzaniaan, oordeelden dat de Staat gelijk heeft.

De man is in beroep gegaan tegen die uitspraak en houdt nu het recht op opvang, totdat de Raad van State uitspraak doet, vertelt zijn advocaat Wil Eikelboom in het NOS Radio 1 Journaal.

De spoeduitspraak alleen voor de Tanzaniaan, maar het is ook richtinggevend voor andere derdelanders. "De reikwijdte is veel groter, met name omdat de Raad van State heeft ook gezegd dat als eenzelfde verzoek doen, zij ook dat recht zullen krijgen", zegt Eikelboom. "Bij mijn cliënt heerst grote blijdschap. Andere derdelanders hebben denk ik veel stress. Hoe gaat het hen lukken om op tijd een beroep in te stellen?", zegt Eikelboom.

Advies VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeente adviseert gemeenten om derdelanders uit Oekraïne ook na 4 september op te vangen. "Ik denk dat op grond van deze uitspraak gemeenten ook eerder geneigd zijn om mensen te laten blijven. Het zou onzin zijn om mensen maandag uit de opvang te zetten als ze woensdag alweer voor de deur kunnen staan", zegt Eikelboom.

Om meer duidelijkheid en eenheid te scheppen voor derdelanders is een definitieve uitspraak van de Raad van State nodig. Die volgt waarschijnlijk eind november.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie