Politiek
WNL

Onrust binnen de VVD neemt toe: 'Vroeg of laat komen de twee stromingen met elkaar in botsing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onrust binnen de VVD neemt toe: 'Vroeg of laat komen de twee stromingen met elkaar in botsing'

Het vraagstuk over wel of niet gedogen in de nieuwe kabinetsformatie blijft een heikel punt binnen de VVD. Volgens politiek journalist Coen van de Ven zorgt het voor de nodige onrust binnen de partij. Dat vertelt hij in het radioprogramma Sven op 1 van Omroep WNL.

Video niet beschikbaar

Moeilijke keuze Yeşilgöz

De VVD-leider staat een lastige beslissing te wachten. "Het mooie aan de keuze waarvoor ze staat, daar zit ook een soort tragiek in, is dat ze moet kiezen tussen twee stromingen die altijd in die partij hebben gezeten en vroeg of laat met elkaar in botsing komen", zegt Van de Ven.

Toen Mark Rutte nog de liberale scepter zwaaide, lukte het hem om zo'n 17 jaar lang de twee stromingen elkaar niet de tent te laten uitvechten. "Nu komen ze volledig op en als Yeşilgöz rigoureus een stroming gelijk geeft, vervreemd ze de andere en verliest ze pilaren waar deze partij op rust."

Twee stromingen binnen de VVD

De twee stromingen waar Van de Ven op doelt zijn zoals hij omschrijft de liberalen en de volksconservatieven. "De liberale stroom volhardt in rechtsstatelijkheid en individuele rechten. Zij zijn wat vrijzinniger en zijn en over het algemeen progressiever of wat linkser", legt Van de Ven uit.

De politiek journalist zegt dat de volksconservatieven er niet een "heel doorwrocht conservatisme" op nahouden, maar dat het meer een pragmatisch conservatisme is dat zich veelal bezighoudt met het volkssentiment en wat er speelt in de samenleving. "En met dat wat heel vaak 'de normale Nederlander' wordt genoemd."

Beide "zielen" zijn springlevend binnen de VVD en zijn allebei even waardevol in het succes van de liberalen, besluit Van de Ven.

Coen van de Ven (politiek journalist): onrust binnen de VVD dreigt (25 december 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie