Buitenland
WNL

Sigrid Kaag genoemd als VN-gezant voor wederopbouw Gaza

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sigrid Kaag genoemd als VN-gezant voor wederopbouw Gaza

Sigrid Kaag wordt genoemd voor een hoge functie bij de Verenigde Naties (VN). Dat bevestigen bronnen aan de politieke redactie van het RTL Nieuws. Ze zou de speciale VN-gezant worden die de humanitaire hulp en wederopbouw in Gaza gaat coördineren.

Video niet beschikbaar

Internationale journalisten tippen Kaag voor de functie. "Op zich is het wel logisch, want voor de VN heeft zij in 2013 ook zo'n missie uitgevoerd in Syrië", zegt politiek verslaggever voor RTL Nieuws Floor Bremer in WNL In de Kantine.

Geruchten

Het zijn volgens Bremer vooralsnog geruchten. "Maar wel dat haar naam genoemd wordt en er een zekere waarschijnlijkheid is dat zij dat misschien zal gaan doen. Het is allemaal nog zo voorzichtig zoals ik het nu uitdruk."

Naast de ervaring van Kaag in Syrië, zijn er meer logische afwegingen waarom de VN voor haar zou kiezen. "Ze heeft lang in het Midden-Oosten gewoond, ze spreekt de taal, kent het gebied heel goed en heeft zelf aangegeven dat ze graag een internationale functie zou willen. Het is dus niet raar om haar op die plek te zetten", aldus Bremer.

Vooralsnog demissionair minister

Kaag is momenteel nog demissionair minister voor Financiën in Nederland. "Je weet nog niet hoelang die formatie gaat duren. Als het weer zo'n ellenlange formatie wordt, dan kan het zijn dat ze misschien nog wel een half jaar demissionair minister van Financiën blijft. Dus dat is niet duidelijk", vertelt Bremer. "Ik vermoed dat als de VN iemand zoekt, ze niet nog een half jaar kunnen wachten met een oorlog die gaande is, maar dat is mijn eigen logische gedachtegang."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie