Gezondheid
WNL

Wijn en kaas met kerst op tafel? Hier moet je op letten

foto: WNL / NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wijn en kaas met kerst op tafel? Hier moet je op letten

Tijdens de kerstperiode trekken we graag een flesje wijn uit de kast en serveren we een kaasplankje erbij. Maar waar moet je op letten? Wijndocent Milton Verseput en kaaskenner Tom Staal vertellen het in WNL In de Kantine. "Als je soms verkeerde combinaties eet kan het te veel worden, of te machtig", aldus Verseput.

Video niet beschikbaar

Staal is naast journalist ook fervent kaaskenner. Hij maakte de documentaire Het Spel van Culturen, waarin Staal het complexe proces onderzocht om de perfecte kaas te maken. Bij de meeste kaasplankjes wordt rode wijn geschonken of port, maar “we moeten daar maar eens mee ophouden”, zegt Staal. Zelf kiest hij liever voor een biertje. “Je moet juist die gelijke tonen opzoeken.”

Experimenteer

Verseput sluit zich aan bij Staal. “Als je soms verkeerde combinaties eet kan het te veel worden, of te machtig”, vertelt hij. Hij pleit om een beetje contrast te zoeken tussen de wijn en de kazen. “Dus het contrast in deze kaas is: je hebt die rijpe, volle, vette kaas. En door er wijn bij te doen met zuren, frisheid en ziltigheid, kan je die nuance uit de kaas halen. Maar als je er een vette volle wijn bij doet, dan zit je chocolademelk met chocolademelk te drinken.”

Volgens Verseput kan bij elke kaas “potentieel een wijn”, vertelt hij. “Het is juist interessant om daarmee te experimenteren.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zo proef je wijn

Als je dan een wijn gaat proeven, heeft Verseput een aantal basisstappen die je kunt uitvoeren om echt de tonen naar boven te halen. “Eerst ga je ruiken, en dan draaien: dat is walsen in je glas. En dan ga je nog een keer ruiken. En als je dan ruikt, ruik dan niet in het midden van je glas, maar ruik aan de binnenkant en aan de zijkant. Die gassen zetten uit. Aan de zijkant van het glas ruik je veel meer aroma.”

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie