Politiek
WNL

Honorair consul van Oekraïne: Zelensky drong al in eerder stadium aan op bezoek Rutte aan Oekraïne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Honorair consul van Oekraïne: Zelensky drong al in eerder stadium aan op bezoek Rutte aan Oekraïne

Volgens honorair consul van Oekraïne Karel Burger Dirven heeft de Oekraïense regering al in een eerder stadium aan premier Mark Rutte verzocht om een bezoek te brengen aan Oekraïne. Eerder deze maand verraste Rutte met een onaangekondigd bezoek aan de Oekraïense president Zelensky. Burger Dirven: “De signalen voor een eerder bezoek zijn afgegeven, maar iedereen maakt daar zijn eigen afweging in”, zegt Burger Dirven bij de zomereditie van Sven op 1.

Desalniettemin wordt het heel erg gewaardeerd dat Rutte naar Oekraïne is gekomen. “Dat is heel belangrijk, want Oekraïne verdient nog steeds alle steun die mogelijk is.”

‘Morele boost’

Toen Rutte bezoek bracht aan Oekraïne, werd hij vergezeld door Burger Dirven. Samen spraken zij onder andere met Zelensky. “Ik had een enorme drang om er naartoe te gaan om mensen daar een hart onder de riem te steken”, vertelt de honorair consul. “Dat wordt enorm gewaardeerd.”

Dat de Nederlandse premier er ook bij was zorgde voor “een enorme morele boost”, weet Burger Dirven. Inmiddels zijn bijna alle westerse leiders sinds de uitbraak van de oorlog al eens in Kiev geweest. Ondanks alle veiligheidsrisico’s. Toch is het belangrijk volgens Burger Dirven – en ook de premier – alles met eigen ogen te zien. “Om het uit te kunnen leggen aan Nederland. Als je het echt zelf ziet, ervaart en ruikt.”

Meer steun nodig

De oorlog in Oekraïne is al maanden aan de gang. De munitievoorraden beginnen langzaam op te raken en volgens Burger Dirven is het derhalve belangrijk dat “er meer bij komt”. In dat opzicht is het belangrijk dat de NAVO zich meer gaat mengen in het debat. Bijvoorbeeld door “het afdwingen van no fly-zones over Oekraïne”.

Een andere mogelijkheid om meer steun te geven aan Oekraïne is bijvoorbeeld meer ‘boots in the ground’. Echter is het dan wel zo dat de NAVO zich direct gaat bemoeien met de oorlog. “Je zou dat ook op een andere manier kunnen doen”, zegt Burger Dirven. Door bijvoorbeeld Oekraïense militairen “beter te laten trainen met het geavanceerde materiaal dat er op dit moment wordt geboden”.

De minister van Defensie Kajsa Ollongren heeft zich daar al over uitgesproken en extra trainingen zijn al aan de gang. “Uit die optiek is het ook belangrijk dat er meer wapens komen en beter getrainde militairen.” Dat hoeven dan niet alleen maar militairen uit Oekraïne te zijn volgens Burger Dirven. “Dat kunnen ook militairen zijn die tijdelijk de Oekraïense nationaliteit aannemen en vanuit die optiek ook kunnen mee vechten.”

Feestdag Oekraïne

Oekraïne werd in 1991 onafhankelijk, maar heeft sinds die dag nog geen enkele keer haar soevereiniteit gevierd. Dit jaar gaat het land de nationale feestdag wel vieren, ondanks dat het midden in een oorlog verkeert met Rusland. Al gaat het volgens Burger Dirven meer om een “feest in gedachte”, legt hij uit. Dat is ook belangrijk, want “het feest niet door laten gaan zou een overwinning zijn voor het regime van Rusland”, vertelt Burger Dirven.

Met de feestdag wil Oekraïne eenheid en soevereiniteit uitstralen. “Het betekent een dag van samenzijn en wereldwijde erkenning. Van erkenning onderling, elkaar de hand vasthouden en dat het land niet ten onder zal gaan.”

Honorair consul van Oekraïne Karel Burger Dirven (28 juli) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie