Buitenland
NOSNTR

Wat komt er in Rusland naar buiten over de filtratiekampen in bezette gebieden?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat komt er in Rusland naar buiten over de filtratiekampen in bezette gebieden?

Burgers die op grote schaal selectieprocedures moeten ondergaan en urenlang worden ondervraagd en vastgezet. Dat gebeurt in Russische 'filtratiekampen' in bezette gebieden in Oekraïne. Daar worden ze gescreend op anti-Russische contacten en sympathieën. Vandaag hoorden we van overlevenden en familieleden van gedetineerden hoe de situatie daar is, tijdens een persconferentie in Wenen. Correspondent Iris de Graaf in Moskou vertelde in Nieuws en co wat daarover naar buiten komt in Rusland.

Getuigenissen

We horen in Nederland via mensenrechtenorganisaties getuigenissen uit de eerste hand. Zo vertelde één van de mensen die in zo'n kamp heeft gezeten tijdens de persconferentie: "Ze sloegen me in het gezicht, bedreigden me met een celstraf. Ze sloegen me op mijn hele lichaam en zeiden dat ik mee moest komen voor filtratie."

Maar in Rusland hoor je daar niks over, vertelt de Graaf in de uitzending. "Er wordt totaal niet over bericht, en Oekraïense getuigenissen hoor je helemaal niet. Er wordt in Rusland wel erkend dat er dit soort kampen zijn in de Donbas. Al wordt het dan een zogenaamd filtratiepunt genoemd, en geen kamp."

'Noodzakelijke procedure'

Als je er al wat over hoort of leest is het enkel over Oekraïense filtratiekampen, vertelt ze. "Dus het hele verhaal wordt al maanden omgedraaid. Dat zie je nu ook bij verhalen over filtratie en ondervragingen."

Filtreren wordt in Rusland gezien als een normale en noodzakelijke procedure. "Een soort onvermijdelijk onderdeel van de militaire operatie. Ze willen het laten lijken alsof het heel civiel en heel menselijk is. Als je niks te verbergen hebt, mag je het gebied verlaten."

Maar critici spreken van een politieke zuivering van Oekraïners in het gebied. "We horen van Oekraïners zelf ook enorm veel schrijnende verhalen over allemaal misstanden. Maar dat hoor je hier in Rusland absoluut niet."

Filtratiekampen om vluchtende burgers uit bezet Oekraïne te screenen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie