Politiek
KRO-NCRV

Frans Weisglas: 'Vasthouden aan stikstofkoers betekent einde kabinet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Weisglas: 'Vasthouden aan stikstofkoers betekent einde kabinet'

"Buitengewoon stom" en "politiek onmogelijk" noemt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas het als het kabinet vast zou houden aan de stikstofkoers. "Dat betekent het einde van het kabinet", zegt hij bij Spraakmakers.

De historische overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) die in alle provincies de grootste is geworden, zet de verhoudingen in de coalitie op scherp en werpt de vraag op wat er nu moet gebeuren met de stikstofplannen.

'Verschuivingen nodig'

Volgens Weisglas heeft de kiezer gesproken en zou het kabinet het hoofd "diep in het stikstofzand steken" als het niet zou luisteren. "Natuurlijk moeten we rekening houden met bindende regels uit Europa en uitspraken van de rechter, maar binnen die marges zijn er verschuivingen nodig."

Volgens Weisglas is 2030 niet heilig en is ook de koers van verplichte uitkoop van boeren niet verstandig. "Laat ik het maar gewoon zeggen: ik zou het buitengewoon stom vinden als ze op die koers doorgaan."

'Geen nieuwe realiteit'

Volgens Johan Vollenbroek (milieuorganisatie Mobilisation for the Enviroment) is er met deze verkiezingsuitslag helemaal geen nieuwe realiteit. "De natuur holt nog steeds achteruit." Volgens Vollenbroek heeft het kabinet geen andere keuze dan vast te houden aan de stikstofplannen. "Dertig jaar lang zijn er compromissen gesloten en we zijn geen steek verder gekomen."

Daarbij is ook de juridische realiteit ook niet veranderd. "De rechter is duidelijk geweest: eerst moet de natuur weer op orde komen. Dat is ook de juridische werkelijkheid waar BBB mee moet dealen."

Tempo

De BBB wil volgens Vollenbroek dat het tempo waarin we de stikstofproblemen worden aangepakt omlaag gaat (naar 2035 in plaats van 2030), "maar ecologisch zou die deadline juist vooruitgeschoven moeten worden."

De partij heeft volgens Vollenbroek ook een punt. "De BBB heeft volkomen gelijk als ze zich afvragen waarom de boer wel stikstof moet inleveren en de luchtvaart niet."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie