Binnenland
KRO-NCRV

Is het armoedeprobleem op te lossen? 'Jazeker'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het armoedeprobleem op te lossen? 'Jazeker'

Komende zaterdag organiseren linkse partijen een armoedeconferentie, want er dreigen nóg meer mensen onder de armoedegrens terecht te komen. Maar is dit wel een oplosbaar probleem? "Ja, dat is het zeker", zegt Nadja Jungmann, bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek, bij Spraakmakers. "Het is namelijk een verdelingsvraagstuk".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Laag inkomen met kinderen

Het Nibud geeft volgens Jungmann al jarenlang aan dat er verschillende groepen in Nederland zijn met lage inkomens. Eén daarvan is de groep met een laag inkomen en kinderen. "Ook al zijn deze ouders topbudgetteerders, dan nog kunnen ze de eindjes niet aan elkaar knopen", vertelt Jungmann.

Te hoge lasten

Volgens Jungmann hebben we aandacht voor die gezinnen met een inkomen onder de armoedegrens, maar moet er naar meer gekeken worden dan dat. Er zijn volgens haar ook gezinnen die wel boven die armoedegrens zitten wat het inkomen betreft, maar waarbij de vaste lasten inmiddels zo hoog zijn geworden, dat ze alsnog niet rond kunnen komen.

Systematiek moet anders

Volgens Jungmann is het armoedeprobleem een vraagstuk dat gaat over verdeling en ook vooral over meer dan het inkomen alleen. Want hoe het sociaal minimum nu wordt bepaald, heeft tot nu toe namelijk niet opgeleverd wat ze wilden. Dat kan anders, denkt Jungmann.

Optelsom

Het moet volgens Jungmann gaan over een optelsom. Er moet volgens haar gekeken worden naar: Hoe hoog is het inkomen? Hoe hoog zijn de vaste lasten? Wat is eventueel de schuldenproblematiek en welk vermogen hebben mensen? "Die combinatie bepaalt hoe klem mensen zitten en de stress achter de voordeur", vertelt Jungmann.

Video niet beschikbaar

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie