Politiek
KRO-NCRV

BBB groot door de media? 'Dat is kinderachtig, het is puur eigen verdienste'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB groot door de media? 'Dat is kinderachtig, het is puur eigen verdienste'

"De winst van Van der Plas is gewoon eigen verdienste. Dit is niet door de media gemaakt. Zij heeft zichzelf gemaakt." Dat zegt Hans Spekman, voormalig voorzitter van de PvdA in het Mediaforum van Spraakmakers.

Het mediaforum met Ingrid Spijkers, Floor Bremer en Kees Boonman

Het 'Caroline-effect', zo omschrijft politiek verslaggever bij RTL Floor Bremer de campagne van de BBB. "Zij is die partij. Je zag het bij de uitslagen: er werd continu 'sweet Caroline' gedraaid en ze stond met haar familie om haar heen." Hans Spekman, oud-voorzitter van de PvdA, sluit zich hier bij aan. "Ik ben het absoluut niet met Van der Plas eens, maar deze campagne heeft ze geweldig gedaan."

Bremer wijst erop dat haar campagne eigenlijk al begon in 2021, toen ze met een trekker het binnenhof op kwam rijden. "Ze hebben de gemeenteraadsverkiezingen overgeslagen. Zij zijn hebben alle pijlen gericht op die Provinciale Staten, zijn mensen gaan werven, hebben teams gemaakt, hebben familiedagen georganiseerd. Rutte nam donderdag een sprint, maar zij heeft een marathon gelopen." Dat de premier niet met haar in debat ging, noemen de mediaforumleden een gemiste kans.

Rijkelijk laat

Bremer en Omrop Fryslân-hoofdredacteur Ingrid Spijkers wijzen er bovendien op dat Van der Plas veel meer het land in ging, meer mensen sprak en beter wist wat er leefde onder de bevolking. Politiek commentator Kees Boonman laat een fragmentje horen waarin CDA-leider Hoekstra zegt dat hij beter wil luisteren naar de samenleving. Rijkelijk laat volgens de hem.

Dat de BBB-voorvrouw zelf een groot deel van de partij is, kan volgens Bremer wel een gevaar vormen. "Het is nu niet alleen maar aan Van der Plas, maar aan de partij in de twaalf provincies. Dit wordt voor de BBB de echte test: hoe gaan ze hun uitspraken nu in de praktijk brengen?"

Quote

Wat Van der Plas zegt is nieuw en vooral duidelijk. Het eerlijke verhaal van Hoekstra heb ik nog niet gehoord, of niet begrepen.

Kees Boonman (politiek commentator)

'Ze spelen een oude plaat af'

De gevestigde partijen hebben volgens de Mediaforumleden ook op inhoudelijk vlak wat laten liggen. Boonman: "Het is een oude plaat zie ze afspelen. Wat Van der Plas zegt is nieuw en vooral duidelijk. Het eerlijke verhaal van Hoekstra heb ik nog niet gehoord, of niet begrepen."

Met het verwijt dat Van der Plas alleen maar groot geworden is vanwege de media-aandacht, noemen ze onjuist. "Alle partijen kregen aandacht in de media", zegt Spijkers ferm. Voormalig PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman sluit zich daarbij aan. "Het is kinderachtig om te zeggen dat het aan de media ligt. Dit is gewoon puur eigen verdienste. Waarom nodigt iemand ook haar uit? Omdat ze gewoon goed verhaal heeft. Oorspronkelijk blijft. Geen gladde praatjes heeft en soms zegt dat ze zich vergist. Dus dit is gewoon eigen verdienste. Dit is niet door de media gemaakt. Zij heeft zichzelf gemaakt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie