Binnenland
KRO-NCRV

Rozendaal en Roosendaal: 'Als je contrasten zoekt, moet je daar zijn'

foto: Maarten Bleumers/KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Rozendaal en Roosendaal: 'Als je contrasten zoekt, moet je daar zijn'

Twee plaatsen die in naam op elkaar lijken, maar voor de rest complete tegenpolen zijn. Verslaggevers van Spraakmakers gingen op verkiezingsdag naar het rijke dorp Rozendaal (Gelderland) en de veel minder rijke stad Roosendaal (Noord-Brabant). "Als je contrasten zoekt, moet je daar zijn", zegt schrijver René Cuperus.

Het Uitzendbureau: het verschil tussen Rozendaal en Roosendaal

Volgens Cuperus, die een boek over 'afgehaakt Nederland' schreef, laten de twee plaatsen zien dat Nederland veel minder gelijk is dan we denken. Want waar Roosendaal veel armoede kent en een lage opkomst, kent Rozendaal juist een grote opkomst en is het een echt VVD-bolwerk. "Dat komt door het gemiddelde inkomen van de mensen hier", vertelt een inwoner van Rozendaal. "En iedereen is bang dat er aan dat inkomen geknabbeld wordt."

Armoede in de regio

Een kleine 150 kilometer verderop in Roosendaal is dat wel even anders. Een oude industriestad waar veel van de industrie verdwenen is. Maar dat betekent niet dat ze bij de pakken neer gaan zitten. "Het mooie is juist dat we er iets aan kunnen doen", vertelt de manager van een arbeidsplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. "Vanuit mijn werk merk ik wel de armoede in deze regio. Daar kan wel meer aan gedaan worden." Hij probeert dat te doen door de mensen met een beperking daar een plek te geven in de samenleving.

Bij elkaar op bezoek?

Volgens Cuperus zou het goed zijn als Rozendaal en Roosendaal eens met elkaar op bezoek gaan om van elkaar te leren. De burgemeester van Rozendaal ziet dat in ieder geval wel zitten: "Ik heb dat wel eens grappend aangekaart bij mijn collega in Roosendaal."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie