Politiek
KRO-NCRV

'Wantrouwen in politiek komt doordat coalitie gewoon doorging na toeslagenaffaire'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wantrouwen in politiek komt doordat coalitie gewoon doorging na toeslagenaffaire'

"We doen te laconiek over democratie, alsof het in ons kraanwater zit." Dat zegt René Cuperus, schrijver van het boek Atlas van Afgehaakt Nederland. Hij duidt de stemvoorkeuren van verschillende luisteraars van Spraakmakers.

"De overheid moet vooral even tot stoppen gemaand worden", verzucht melkveehouder Hugo Spruit. "Het beleid is zo onrechtvaardig." Hij legt uit dat zijn stikstof-uitstoot berekend wordt met een computerprogramma. Dat houdt geen rekening met wat hij doet, vindt hij. Én hij heeft al alles gedaan wat hij kon. Nu wordt hij volgens hem onterecht aangemerkt als piekbelaster. Dus stemt hij BBB.

Gevoel van onrecht

Verkeersvlieger Jaap Maaskant switcht van een traditionele partij naar een nieuwkomer. "Het beleid van de afgelopen twaalf jaar is zo zwalkend. En er is één gemene deler: de heer Rutte. En ik zie dat de samenleving steeds meer te lijden heeft. Bij BBB of JA21 zie ik meer duidelijkheid."

Mensen zie zijn afgehaakt, zijn heel ontevreden over het functioneren van de overheid, duidt Cuperus. "Ze hebben gevoelens van onrecht, hebben het gevoel dat er niet mét maar óver hen wordt geregeerd."

Toeslagenaffaire verklaart wantrouwen

De afgelopen kabinetsformatie speelde ook mee, zegt hij. Daar hebben veel mensen een kater aan overgehouden. "Het politieke wantrouwen heeft heel veel te maken met dat het kabinet is doorgegaan terwijl het was afgetreden vanwege de toeslagenaffaire. En vervolgens lost het problemen niet op. Alleen dat al is genoeg om het wantrouwen te verklaren."

Cuperus wijst er ook op dat het onderwijs over democratie en politiek onvoldoende is. "Daar moeten we veel meer aan doen. We doen te laconiek over onze democratie. We denken dat het in het kraanwater zit, dat mensen het vanzelf meekrijgen. Maar je moet nieuwkomers - jongeren en wie van buiten komt - leren wat democratie is."

Zuurstofmasker

Eva Fels gaat voor het eerst stemmen en is wél goed geïnformeerd. Ze deed onder andere de stemwijzer. Ze kiest voor een milieubewuste partij. "Ik ben het zat dat er allemaal wegen worden aangelegd. Ik zou liever het milieu of natuurgebieden beschermen."

Dat zegt ook communitylid Roy van Rijt, vader van drie kinderen. "Ik gun mijn kinderen een groene, leefbare planneet. Biodiversiteit, klimaatverandering, dat zijn dingen waar ik mijn stem op baseer." Het tekort aan woningen speelt niet mee. "Wat heb je aan een woning als je bij wijze van spreken met een zuurstofmaskertje over straat moet."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie