Politiek
BNNVARA

Wat als er een dramaserie zou komen over de huidige formatie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als er een dramaserie zou komen over de huidige formatie?

De formatie is al meer dan 85 dagen bezig en aan de nieuwe informateur Kim Putters de taak om de boel vlot te trekken. Want tot nu toe wil het niet bepaald vlotten en dat is nog zacht uitgedrukt. Gekscherend zou je kunnen zeggen: je kunt er wel een dramaserie van maken! Maar wat als je dat écht zou doen...? In De Nieuws BV is Frank Ketelaar, scenarioschrijver en regisseur van de politieke dramaserie BuZa, alvast gaan nadenken over welke elementen uit de huidige formatie gebruikt kunnen worden en wie er welke hoofdrol kan spelen.

Kan er een dramaserie gemaakt worden over de huidige formatie?

De huidige formatie is zeker 'voer' voor het nieuwe seizoen van BuZa, vindt Ketelaar: "Het botst, het knettert, het knarst, het schuurt. En als ze elkaar dan ook nog eens op Twitter voor rotte vis gaan uitmaken, heb je wel weer 'voer'. Zodra er een conflict is, heb je drama."

'Soms moeten we een meloen doorslikken'

Ketelaar kan zich een quote herinneren van voormalig fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, die hij graag in een politieke dramaserie zou willen terug laten komen. "Soms moeten we een meloen doorslikken omdat we onze coalitiegenoten ons woord hebben gegeven", zei Segers in 2018. Ketelaar vindt de quote heel beeldend en tekenend voor de rare situatie waarin Segers zat. Hij zat in een kabinet waar alle vier de partijen het slecht met elkaar konden vinden.

Wie krijgen de hoofdrollen?

Het plaatje van hoe deze politieke dramaserie eruit gaat zien, is bijna compleet. Alleen de hoofdrollen Geert Wilders, Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt en Dilan Yesilgoz moeten nog ingevuld worden. Bij Caroline van der Plas moet Ketelaar al gauw aan Annet Malherbe denken, van Jiskefet. Voor Pieter Omtzigt heeft hij ook al iemand op het oog: "Ik werk natuurlijk graag met Kees Prins, want hij kan alles en iedereen spelen. Misschien is hij wel iets te oud voor Pieter Omtzigt." Jouman Fattal krijgt wat Ketelaar betreft de rol van Dilan Yesilgoz. "Zij is een hele fijne, geweldige actrice. En zij zou daar wel een heel eind in komen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie