Politiek
KRO-NCRV

Financiën 'gelegenheidsargument' van Omtzigt om uit de formatie te stappen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Financiën 'gelegenheidsargument' van Omtzigt om uit de formatie te stappen

Pieter Omtzigt stapt vanwege onverwachte financiële tegenvallers uit de formatie. Volgens Mediaforum-leden Nynke de Zoeten Ward Wijndelts, is er naast deze officiële lezing van NSC, ook een alternatieve verklaringen waarom Omtzigt de stekker uit de formatie trok. We bespreken dit in het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Waar Omtzigt eerder om rechtstatelijke redenen twijfelde om met de PVV in zee te gaan, klapten de formatiegesprekken gisterenavond om de centen. NSC-leider Pieter Omtzigt wijst op onverwachte financiële tegenvallers uit cijfers die hij heeft opgevraagd. "Hij moeten hebben gedacht: dat met de grondwet is afgehecht, shit, wat nu?", zegt Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts.

Volgens politiek verslaggever Nynke de Zoeten (Nieuwsuur) waren deze gesprekken bedoeld om te kijken of de partijen op hoofdpunten een regering konden vormen en zag NSC, of een deel van de partij, het sowieso niet zitten met de PVV.

Quote

Dit is een vluchtheuvel die Omtzigt kent

Politiek verslaggever Nynke de Zoeten

Deur open

Ook vindt ze de actie van Omtzigt vrij typerend voor hem. "Dit is een vluchtheuvel die Omtzigt kent. Hij is een man van de procedures en de stukken die niet openbaar zijn geworden. Die heeft hij nu gekozen omdat hij geen andere uitweg meer zag." Maar volgens de politiek verslaggever houdt Omtzigt de deur wél open, omdat hij niet zegt dat de partijen het fundamenteel niet eens kunnen worden.

21 brieven

Omtzigt zegt zich rot geschrokken te zijn over de inhoud van 21, inmiddels bijna mythische, brieven van de ministeries. Als Wijndelts de reactie van informateur Plasterk moet geloven, dan zal de hypothese dat de NSC-man een stok zocht om mee te slaan nog meer worden bevestigd.

Volgens De Zoeten zijn die brieven nou ook weer niet zo mythisch. "Er is bij alle departementen gevraagd wat de mogelijke tegenvallers zijn die we nu nog niet kennen." Volgens De Zoeten is er nog niet gevraagd naar de meevallers. "Dat kun je dan weer tegen elkaar wegstrepen."

'Jammer van Omtzigt'

Pieter Omtzigt zat aan de talkshowtafel van Humberto en gaf een exclusieve mediasessie in een hotel, waar niet alle journalisten uitgenodigd waren. Wijndelts vindt het jammer dat Omtzigt die normaal zo pleit voor openbaarheid en transparantie dit soort keuzes maakt. "De Omtzigt in de Tweede Kamer is niet de Omtzigt die nu aan het formeren is."

'Aparte combinatie mensen'

De formatie zal ook niet makkelijk zijn, gezien de ‘aparte combinatie mensen’ aan tafel zit, denkt De Zoeten. “Je hebt Wilders die eindelijk weer eens aan tafel zit. Dan heb je Mona Keizer die is ontslagen uit een kabinet en nu toch weer mee mag praten en Pieter Omtzigt die zich al jaren ondergewaardeerd voelt.” Op de VVD na zijn dat weinig partijen met ervaring. “Dat zal de boel niet vergemakkelijken.”

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie