Politiek
WNL

PVV-leider Wilders wil Kim Putters (PvdA) als nieuwe informateur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PVV-leider Wilders wil Kim Putters (PvdA) als nieuwe informateur

SER-voorzitter Kim Putters moet de nieuwe informateur worden, vindt Geert Wilders. De PVV-leider zegt dat de PvdA’er bereid is deze functie te vervullen. Oud-informateur Henk Kamp is het met deze keuze eens. "Putters heeft geen formele binding met de Kamer. Hij kan los van zijn eigen politieke kleur het proces goed laten verlopen", zegt hij in het radioprogramma Sven op 1.

Opnieuw schuift Wilders een PvdA’er naar voren om de formatie te overzien. In de vorige ronde was Ronald Plasterk informateur. "Voor de tweede keer een PvdA'er. Dat is zeer opmerkelijk", aldus Kamp.

De 50-jarige Putters is sinds 2022 voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, de belangrijkste regeringsadviseur op sociaal-economische thema’s. Eerder was hij directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en zat hij tien jaar lang namens de PvdA in de Eerste Kamer. "Het is niet zo dat Putters enige formatie-ervaring heeft, maar dat hoeft hem niet in de weg te staan. Hij is oud-politicus, dus capabel genoeg", stelt oud-informateur Kamp.

Als SCP-voorzitter heeft Putters veel onderzoek gedaan naar en geschreven over onvrede in Nederland. In 2019 beschreef hij in het boek 'Veenbrand' de ‘smeulende kwesties’ die in de samenleving spelen. Daarbij gaat het onder meer over de toenemende sociale ongelijkheid.

Henk Kamp (oud-informateur): 'Kim Putters kan los van politieke kleur formatieproces goed laten verlopen' (14 februari 2024) - Sven op 1

Korte gespreksronde

Wilders stelt een korte gespreksronde voor van drie à vier weken waar alle fractievoorzitters voor worden uitgenodigd. Daarin moet het nadrukkelijk ook gaan over de vorm van een mogelijke coalitie die de politiek leiders voor zich zien.

Het besluit om een “tussenstap” te nemen heeft ermee te maken dat de formatie is vastgelopen nu NSC-leider Pieter Omtzigt heeft aangegeven in principe niet meer aan tafel te willen aanschuiven. Daarmee lijkt een meerderheidskabinet met Wilders’ PVV ver weg.

Omdat over de vorm in de afgelopen formatieronde niet is gesproken, moet de constructie van een nieuw kabinet juist expliciet aan de orde komen, vindt Wilders. Kamp vindt daarom dat Omtzigt hoe dan ook aan moet schuiven bij volgende formatiegesprekken. "Als je een extraparlementair kabinet wil, moet je bereid zijn daarover te praten. Anders heeft het geen zin."

Kamp stond als informateur aan de wieg van kabinet-Rutte II in 2012. Met een formatieduur van 47 dagen staat de formatie van dat kabinet te boek als één van de snelste kabinetsformaties in de Nederlandse geschiedenis.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie