Binnenland
AVROTROS

VVD-kiezers weten niet goed hoe het nu verder moet met de formatie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-kiezers weten niet goed hoe het nu verder moet met de formatie

VVD-stemmers zijn verdeeld over de rol van hun partij in een volgend kabinet. Ongeveer de helft van hen wil het liefst dat hun partij actief meedoet aan een minderheidskabinet met de PVV en BBB, gedoogd door NSC. De rest ziet liever een ander kabinet.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel.

Verdeeldheid

VVD-leider Dilan Yeşilgöz zei na de verkiezingen nog dat haar partij moet gedogen, maar de meeste kiezers wilden juist liever dat de VVD wél volwaardig mee zou doen aan een kabinet met de PVV, BBB en NSC. Ook twee weken geleden, vlak voordat Omtzigt uit de onderhandelingen stapte, wilden de meeste VVD-stemmers zo'n kabinet nog het liefst.

Maar nu Pieter Omtzigt te kennen heeft gegeven dat zijn NSC niet met de PVV in een meerderheidskabinet wil regeren, zijn VVD-stemmers verdeeld over wat hun partij moet doen. Afzwaaiend informateur Ronald Plasterk ziet nog kansen voor een samenwerking tussen de vier partijen, en een groep VVD-kiezers juicht dat toe.

Lees het hele artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie