Politiek
NOS

Bij1-partijleider Sylvana Simons blikt terug op bewogen zomer en kijkt vooruit op nieuw politieke jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bij1-partijleider Sylvana Simons blikt terug op bewogen zomer en kijkt vooruit op nieuw politieke jaar

Partijleider Sylvana Simons van Bij1 blikt in Met het Oog op Morgen terug op de schorsing van Quinsy Gario, de nummer twee op de kieslijst. "Dit werpt wel een smet op al het mooie werk wat we in de Kamer doen en alle lof die we daarvoor krijgen'', zegt Simons.

Samen met presentator Mieke van der Weij kijkt Bij1-partijleider Sylvana Simons naar het nieuwe politieke jaar en blikt ze terug op een bewogen zomer

Ze sloeg op haar eerste vakantiedag de krant open en las daar de beschuldigingen tegen Gario: "Ik werd geconfronteerd met het nieuws terwijl we dat als partij natuurlijk netjes hadden willen behandelen."

Het is voor haar lastig te verteren. "Een significant aantal mensen heeft melding gedaan." Al is er volgens de partijvoorzitter geen spraken van een conflict: "Het heeft niets te maken met meningen, daarmee gaan we voorbij aan de pijn wat zestien mensen inclusief Gario hebben meegemaakt." Een meningsverschil over de koers van de partij is niet aan de orde, verduidelijkt Simons.

'Giftig'

Leden voelden zich onveilig, omdat Gario zich mannelijk dominant opstelde, stookte en tweedeling zaaide, zo staat in een extern rapport. Quinsy Gario herkent niets van de beschuldigingen dat hij zich manipulatief en 'giftig' gedroeg tegenover vrijwilligers van de politieke partij Bij1, waar hij op nummer twee van de lijst stond.

In een eerdere reactie tegen de NOS zei hij onthutst, geschrokken en verdrietig te zijn. "Er zijn blijkbaar al sinds de campagne signalen over mij binnengekomen, maar niemand heeft mij er ooit op aangesproken", zei Gario daarover. "Ik heb met heel veel mensen samengewerkt en projecten gedaan. Ik weet dat ik integer ben. Dat ik alles heb gedaan om een goede campagne neer te zetten. Toen is me niets gezegd over mijn gedrag en nu komt dit naar buiten."

Nieuwe ledenvergadering op de planning

Gario heeft beroep aangetekend tegen de schorsing. Volgens de regels moet er dan een ledenvergadering komen. "Het bestuur is nu druk met de organisatie daarvan. Leden zullen zich dan uitspreken over deze kwestie."

Een datum is nog niet bekend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie