Binnenland
AVROTROS

BIJ1 is specifiek opzoek naar gehandicapten, dikke mensen en queers: 'Ze slaan de plank mis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BIJ1 is specifiek opzoek naar gehandicapten, dikke mensen en queers: 'Ze slaan de plank mis'

BIJ1 Delft is op zoek naar gehandicapten, dikke mensen, queers, zwarte mensen en mensen van kleur uit gemarginaliseerde posities. Dat is te lezen op hun Twitterpagina. Met deze minderheden moet de partij diverser worden. Maar is dit wel de juiste manier om deze groepen mensen te werven?

Na een reguliere oproep kwamen er vooral witte mensen op de partij af, vertelt woordvoerder van de partij Joanne Wens. "Bij onze derde wervingsronde waren we op zoek naar meer inclusiviteit binnen de organisatie. Voor ons is deze oproep niet opmerkelijk, voor ons zijn dit groepen die nog minder gepresenteerd worden in onze lokale politiek. Daarom hebben we deze groep zo specifiek benoemd, zonder anderen uit te sluiten."

Veel negatieve reacties

Op Twitter zijn vooral veel negatieve reacties te lezen. Maar volgens Wens begrijpen mensen de boodschap. "Nare reacties krijg je altijd, maar dit zijn niet de mensen die zich bij BIJ1 zouden willen aansluiten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nicol Tadema, schrijver van het boek Werven met Woorden vindt de oproep opvallend. "Het is opmerkelijk dat een politieke partij die staat voor gelijke rechten en kansen voor iedereen deze tweet plaats. Het botst naar mijn idee met de gelijke behandelings-wetgeving."

De suggestie kan worden gewekt dat er voorrang wordt gegeven aan bepaalde groepen, zegt Tadema. "Dat blijkt ook uit de 250 reacties op Twitter waarvan het merendeel negatief is." Tadema stelt dat iedere tekst inclusief moet zijn en dat niemand zicht uitgesloten mag voelen. Iets waar BIJ1 helemaal voor staat. "Maar met deze tweet wordt de plank misgeslagen", vindt ze.

'Zo opnieuw doen'

BIJ1 Delft stelt dat ze nooit de ambitie hebben gehad om het landelijk nieuws te halen. "We hebben hier gebruikgemaakt van een positieve actie. We hebben mensen met een zwakkere positie extra kansen geboden op de arbeidsmarkt. Bij deze tweet hebben we duidelijk benadrukt waar we specifiek naar op zoek zijn. Mensen die zeggen ‘ik ben blond en niet dik’ mogen zich ook aanmelden."

Ondanks alle ophef en negatieve reacties zou BIJ1 Delft opnieuw dezelfde tweet gebruiken, vertelt Wens. “Onze missie is om zo inclusief mogelijk te zijn. Wij maken duidelijk dat we niemand uitsluiten en er voor alle groepen zijn."

BIJ1 is opzoek naar gehandicapten, dikke mensen, queers, en mensen van kleur

Ster advertentie
Ster advertentie