Politiek
WNL

Voormalig AIVD-baas: 'Ik zou niet alle geheimen met FvD delen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig AIVD-baas: 'Ik zou niet alle geheimen met FvD delen'

Oud-AIVD directeur Rob Bertholee waarschuwt voor het delen van informatie over de oorlog met een commissie waar FvD-politici deel van uitmaken. Dat stelt hij bij Sven op 1. “Ik zou heel goed oppassen met wat ik vertrouwelijk zou vertellen. Omdat de leider van Forum voor Democratie uitermate positief is over Poetin.”

GroenLinks wilde eerder de partij van Thierry Baudet weren uit commissiebesprekingen over Oekraïne, maar die motie werd verworpen. “Uiteindelijk is het aan de Tweede Kamer, maar bij Forum voor Democratie worden pogingen ondernomen om de democratie te ondermijnen, stelt Bertholee. “Zij willen zich niet aan de parlementaire regels houden, en verpakken dat in een driedelig pak.”

Nieuwe Koude Oorlog

Volgens Bertholee vertoont deze periode veel gelijkenissen met de Koude Oorlog. “Niet alleen Oekraïne wordt bestookt, maar ook het Westen.” De voormalig AIVD-directeur constateert dat Poetin is verschoven van zijn “oorspronkelijke doelstelling en motivering achter de aanval op Oekraïne”. Eerst was dat het denazificeren van Oekraïne, zegt Bertholee, nu is dat de bescherming van de Russische normen en waarden tegen de aanval van het Westen.

Op strategisch niveau wil Poetin dus niet alleen meer het moreel van het Oekraïense leger aanpakken, maar die van het gehele Westen, aldus oud-AIVD directeur Rob Bertholee in gesprek met presentator Sven Kockelmann.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Voormalig AIVD-baas: ‘Ik zou niet alle geheimen met FvD delen’

Ster advertentie
Ster advertentie