Binnenland
WNL

CEO Tata Steel erkent zorgen FNV: toekomst bedrijf in gevaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CEO Tata Steel erkent zorgen FNV: toekomst bedrijf in gevaar

Tata-baas Hans van den Berg deelt de zorgen van vakbond FNV over het voorbestaan van de staalfabriek in IJmuiden. De CEO gaat niet uit van een sluiting. "Maar het pad wat is ingeslagen, is een dreigend pad." Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven Op 1.

Kooksfabrieken zijn nodig voor groene transitie

Omwonendenorganisaties vragen om sluiting van de kooksfabrieken van IJmuiden vanwege het gezondheidsrisico. De toezichthouder scherpt de handhaving aan: de provincie en omgevingsdienst willen dat het aantal incidenten met rauwe kooks wordt teruggebracht naar nul. Als dit niet gebeurt, kan de vergunning voor de kooksfabrieken mogelijk worden ingetrokken. Maar de uitstoot van rauwe kooks helemaal voorkomen, is volgens Tata Steel onhaalbaar. "We hebben alle filter- en afzuiginstallaties. Het hele proces is erop gericht om de uitstoot absoluut minimaal te laten zijn", stelt de CEO.

Het staalbedrijf zegt de kooksfabrieken nodig te hebben om de groene transitie te kunnen betalen. "In de groene overgang worden de rauwe ovens uit het bedrijf gehaald", belooft van den Berg. "Ook wij willen de kooksfabrieken op termijn sluiten."

Vergroening

Volgens de Tata-bestuurder zorgt de dreiging van sluiting van de kookfabrieken voor terughoudendheid bij investeerders. Om de transitie naar groene staal sneller te realiseren, zegt CEO Van den Berg meerdere partijen te nodig te hebben. "Het vergunningentraject is daarbij heel belangrijk. Er moet nog veel ontwikkeling en engineering plaatsvinden. En de financiering moet goed zijn." Van den Berg zegt "goed gehoor" te krijgen bij de overheid. "Naast het bedrijfsbelang van de staalfabriek ziet de overheid de kans om de waterstofeconomie aan te jagen."

Sven op 1 met Hans van den Berg (CEO Tata Steel)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie