Politiek
BNNVARA

Koninklijke Horeca Nederland: 'Het is een stompzinnige maatregel'

  1. Nieuwschevron right
  2. Koninklijke Horeca Nederland: 'Het is een stompzinnige maatregel'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet blij met de gelekte maatregel dat de horeca om 19:00 uur moet sluiten. Voorzitter Robèr Willemsen reageert in De Nieuws BV: "Ik vind het een stompzinnige maatregel."

Dat de horeca niet blij zou zijn met de maatregel was te verwachten, maar Willemsen had liever helemaal geen maatregelen gezien voor de branche. "Uit de RIVM rapportages blijkt wekelijks dat er nauwelijks besmettingen te herleiden zijn naar horeca." Willemsen roept de overheid op zich te focussen op de plekken waar de besmettingen vooral plaatsvinden, en dat is volgens hem niet in de horeca.

Niet naleven

Willemsen verwacht dat veel ondernemers zich niet aan de regels zullen gaan houden. "De algehele lijn die ik hoor is dat ondernemers hier de streep trekken en het niet gaan doen", zegt hij. "De horeca krijgt al maandenlang geen goede onderbouwing van de maatregelen te horen."

Eigen schuld?

Het niet consequent controleren van de coronapas door de horeca leidde de afgelopen weken tot kritiek. Moet de horeca dan niet strenger naar zichzelf kijken? Willemsen denkt van niet. "Meer dan tachtig procent doet het gewoon goed." Ook vraagt de voorzitter van de KHN zich af hoe nuttig het is.

Daarnaast kijkt Willemsen naar andere branches, waar het controleren van de coronapas volgens hem nog slechter gaat dan bij de horeca. Daarom snapt hij niet dat de horeca wederom getroffen wordt door de maatregelen.

Lobby

Willemsen heeft constant contact met het kabinet, maar werd nu "volslagen verrast" door deze maatregelen. Toch hoopt hij nog iets te kunnen bereiken door zowel het kabinet als de burgemeesters vandaag actief te benaderen. "De burgemeesters zijn veel realistischer dan het kabinet." Maar Willemsen begrijpt de onvrede bij zijn achterban. "Ik ga niet zeggen: 'Ga naar dit kabinet luisteren.' Want ze nemen ons notabene al twintig maanden in de maling."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie