Achtergrond
KRO-NCRV

Burgemeester en OMT-lid over coronamaatregelen (nacht)horeca: 'Niet uit te leggen'

foto: Artem bryzgalovfoto: Artem bryzgalov
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester en OMT-lid over coronamaatregelen (nacht)horeca: 'Niet uit te leggen'

Het besluit van het kabinet om nachtclubs en nachthoreca tot middennacht open te laten blijven en de verplichte coronapas te laten controleren, is "niet uit te leggen". Dat zeggen OMT-lid Marc Bonten en de Eindhovense burgemeester John Jorritsma bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Het gaat niet om het tijdsstip'

Arts-microbioloog Marc Bonten maakt zich zorgen dat met het openen van de nachthoreca tot middennacht, het scenario van juni zich herhaalt. "Het virus weet echt niet of het twaalf uur of kwart over twaalf is. Het gaat niet om het tijdstip, het gaat om de situatie die gecreëerd wordt om het virus te verspreiden."

Volgens Bonten zijn uitgerekend nachtclubs en discotheken plekken waar het risico op verspreiding het groots is. Ook omdat een deel van het jonge publiek niet gevaccineerd is. "Elk OMT-lid maakt zich op dit moment erg veel zorgen over hoe dit gaat uitpakken. We willen niet opnieuw de fout maken die we in juni gemaakt hebben. Het advies aan het kabinet was dus ook om niet alle plekken tegelijk open te gooien en vooral niet de plekken waar het risico op een superspreading-event het grootst is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet streng handhaven

Ook burgemeester John Jorritsma van Eindhoven krijgt de nieuwe coronaregels in zijn stad én aan de horeca niet uitgelegd. "Dit soort zaken worden beleidsmatig bepaald en worden dan over de denkbeeldige schutting gegooid bij de burgemeester", zegt hij.

In plaats van streng handhaven, overlegt de burgemeester liever met de horeca over het naleven van de coronamaatregelen. "Ik ga handhaven op excessen", zegt hij en hij zal selectief controleren hoe het ervoor staat. "Als de boa’s of de politie zien dat er echt een dikke middelvinger naar de maatschappij en de publieke partijen wordt opgestoken, dan gaan we handhaven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie