Binnenland

Femke Halsema: 'Handhaving ligt eerst bij horeca, sportscholen en stadions'

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Halsema: 'Handhaving ligt eerst bij horeca, sportscholen en stadions'

“In eerste instantie ligt handhaving bij horeca zelf. De lijn van het Veiligheidsberaad is en blijft: handhaven bij excessen”, dat zegt Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, bij Spraakmakers. “Ik heb nooit gezegd dat ik niet wilde handhaven. Ik heb gezegd dat de middelen beperkt zijn en dat we doen wat we kunnen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Halsema is de handhaving rondom coronamaatregelen in Amsterdam geïntensiveerd ten koste van handhaving elders in de stad. De burgemeester erkent dat dat nodig was omdat er op veel plaatsen maatregelen niet nageleefd werden.

Er worden in de hoofdstad nu honderd ‘mystery guests’ ingezet om te controleren of horecagelegenheden om QR-codes vragen aan hun gasten. “Er zijn nu veel waarschuwingen afgegeven. Maar er zijn 7.000 horeca-instellingen, 450 handhavers en 4.000 agenten. Dus het blijft sterk aankomen op de verantwoordelijkheid van de horeca zelf.”

Dreigen met sluiting

Boetes deelt Amsterdam niet uit, vertelt Halsema. “Wel krijgen ze een waarschuwing, een finale waarschuwing en dan volgt sluiting.” Volgens de burgemeester hebben horecagelegenheden zelf groot belang bij het naleven van de regels. “Als de controle niet beter uitgevoerd wordt dan nu, zal het kabinet vermoedelijk weer andere maatregelen overwegen.”

Om de stijgende besmettingscijfers terug te dringen, kondigt het kabinet vanavond naar verwachting onder meer een uitbreiding van de coronapas aan. In sportscholen, zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen is de coronapas straks verplicht. Wat betekent dat voor de handhaving? “Die is schaarst en daar moeten we realistisch in zijn”, reageert Halsema. “Er zijn personeelstekorten, ook in de handhaving. Het komt dus aan op personeel van stadions, musea en zwembaden zelf.”

Focus op horeca

Halsema zet vraagtekens bij de grote focus die ligt op de horeca. “Uiteindelijk komt 13 procent van de besmettingen daar vandaan. Het komt dus ook aan op voorlichting en eigen verantwoordelijkheid van mensen.”

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie