Politiek

Lilian Marijnissen: 'Het is in ieders belang dat we zoveel mogelijk mensen aan het werk houden'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lilian Marijnissen: 'Het is in ieders belang dat we zoveel mogelijk mensen aan het werk houden'

De Tweede Kamer debatteert morgen over het tweede steunpakket om ondernemers en bedrijven door de coronacrisis heen te slepen. SP-leider Lilian Marijnissen maakt zich zorgen om de massaontslagen en pleit in De Nieuws BV voor een banenplan.

Lilian Marijnissen over het tweede steunpakket voor ondernemers

"Wij maken ons grote zorgen. Een massa-ontslag hebben we eigenlijk al, het wordt echt een ramp als nog meer mensen hun baan gaan verliezen", zegt Marijnissen. Ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra presenteerden vorige week de plannen van het tweede steunpakket voor Nederlandse bedrijven, dit pakket wordt morgen besproken in de Tweede Kamer.

In het eerste noodpakket waren bedrijven verplicht een ontslagboete te betalen, als zij gebruikmaakten van financiële steun, maar dan toch hun werknemers ontsloegen. In het tweede pakket wil het kabinet deze boete schrappen en hier is Marijnissen het niet mee eens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marijnissen hoopt dat het kabinet tot inkeer komt. Met sectoren die stilstaan zoals de horeca en de evenementenbranche moet er gezamenlijk overlegd worden om tot een andere oplossing te komen, vindt de SP-leider. "Dan is de vraag, waar leg je de risico's neer." De risico's bij werknemers neerleggen is niet eerlijk volgens Marijnissen.

Quote

Je moet banen beschermen, maar we moeten ook banen creëren.

Lilian Marijnissen

Een banenplan

De SP pleit voor een banenplan, een plan waarin het creëren van werk voor de samenleving voorop staat. Het is volgens Marijnissen in ieders belang dat we zoveel mogelijk mensen aan het werk houden. "Je moet banen beschermen, maar we moeten ook banen creëren. We moeten leren van de vorige crisis van tien jaar geleden, toen hebben we gezien dat er veel is bezuinigd op onze publieke sector. Er staan nu veel banen op de tocht, wij denken, laten we dan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we die gaten in de samenleving, die er toch al waren, opvullen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Morgen bij het debat zal de partij ook tegen de huidige plannen in gaan, ondanks dat er geen meerderheid in de Kamer is heeft Marijnissen goede hoop op een wijziging in de plannen van het steunpakket. "Het past ook niet om aan de Nederlandse belastingbetaler te vragen om miljarden over te maken naar het bedrijfsleven."

Lilian Marijnissen over het tweede steunpakket voor ondernemers

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie