Politiek
BNNVARA

Diederik Jekel: 'Belangrijk voor de democratie dat je de overheid kan aanklagen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Jekel: 'Belangrijk voor de democratie dat je de overheid kan aanklagen'

Nog geen maand geleden vond er een hoorzitting plaats in de Tweede Kamer over de 'dikastocratie'. De rechter zou de macht overnemen van de politicus. Maar, is het juist niet een groot goed dat rechters ingezet kunnen worden om beleid en politici te toetsen aan de door hun gemaakte wetten?

Volgens wetenschapsjournalist Diederik Jekel wel. Daarom voegt hij de toga toe aan het digitale museum van De Nieuws BV, Museum van de Democratie.

Het Museum van de Democratie met Diederik Jekel

Dikastocratie

Bijna een halve eeuw geleden introduceerde voormalig PvdA-politicus Erik Jurgens de term 'dikastocratie' aan de Nederlandse politiek. De term bestaat uit de Griekse woorden 'dikastes' (rechters) en 'kratein' (regeren). Het betekent zoiets als 'de heerschappij van de rechters'.

In Nederland wordt de term voornamelijk gebruikt in combinatie met een aantal uitspraken die rechters de afgelopen jaren deden: de Urgenda-uitspraak, de stikstof-uitspraak en de uitspraak om IS-kinderen terug te halen naar Nederland. Over deze uitspraken ontstond grote verontwaardiging in verschillende groepen, ook politici verbaasden zich over de uitspraken. Het zou niet de rol van de rechter zijn zich uit te laten over dit soort zaken.

Quote

Het is een groot goed in onze democratie dat wij politici kunnen aanklagen.

Diederik Jekel

Museum van de Democratie

De democratie blijft een bestuursvorm die altijd ter discussie staat. Er wordt constant aan geschaafd en er wordt nu zelfs gekeken of de Nederlandse parlementaire democratie nog wel toekomstbestendig is: reden genoeg voor De Nieuws BV om het museum van de democratie te openen.

Elke maandag voegt een gastconservator een stuk toe aan de virtuele collectie die hier te bezichtigen is. Door middel van al die stukken en de verhalen die daarbij horen, vertelt het museum het verhaal van onze democratie.

Neutraliteit van de rechter

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel ziet de knelpunten, maar wil in de bres springen voor de rechter: "Het is een groot goed in onze democratie dat wij politici kunnen aanklagen." Rechters streven volgens Jekel allemaal neutraliteit na, net zoals wetenschappers dat doen: "Het is niet alsof de rechter dingen verzint. Hij of zij doet uitspraken gebaseerd op de wetten die diezelfde politici hebben gemaakt."

Dat die wetten je niet aanstaan, is volgens Jekel geen reden om de controlerende macht in twijfel te trekken. Jekel vindt wel dat het moet kunnen de discussie hierover te voeren. Maar, men moet daarbij de rechters niet in diskrediet brengen.

Jekel: "Je moet een beetje oppassen met degene die jou controleert in diskrediet brengen, want dat komt jou wel heel goed uit. Je holt de balans van de machten uit en je wint altijd. Een politicus die onafhankelijk van de uitslag altijd wint, die vertrouw ik niet."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie