Politiek
KRO-NCRV

Inkomstenbelasting voor de koning? 'Hij is de enige die niet gelijk is aan ons'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inkomstenbelasting voor de koning? 'Hij is de enige die niet gelijk is aan ons'

Een tweederde meerderheid van de Eerste en Tweede Kamer is het erover eens: het koningshuis moet inkomstenbelasting gaan betalen. Deze meerderheid zou ervoor kunnen zorgen dat er een grondwetswijziging komt. Koningshuisverslaggever Rick Evers is het er niet mee eens. "Koning Willem-Alexander is de enige in Nederland die niet gelijk is aan ons", vertelt hij bij Spraakmakers.

Stand.nl: Het is tijd dat de koning inkomstenbelasting gaat betalen

"Het is totale symboolpolitiek", zegt Evers. Het koningshuis betaalt namelijk al belasting over andere inkomsten, meldt de verslaggever. "Het koningshuis lijkt op een ministerie, heeft eenzelfde structuur. Maar er is weinig openheid, dat zou kunnen worden aangepakt." Evers pleit er dus voor dat de gehele financiering van het koningshuis onder de loep genomen wordt.

Veel geld

"Iedereen betaalt belasting in Nederland, omdat we bepaalde publieke voorzieningen in stand willen houden. Wat mij betreft betaalt het koningshuis daaraan mee", reageert D66-politicus Joost Sneller. Ook is het "niet nodig" om dan het salaris van de koninklijke familieleden te verhogen. "Hij houdt nog steeds veel geld over. Daarnaast krijgt hij bijna zes miljoen voor uitgaven die samenhangen met zijn functie."

Sneller denkt dat deze grondwetswijziging belangrijk is voor het "draagvlak" van het koningshuis. "Ze hebben bijzondere posities. Maar dat salaris van ruim een miljoen, waar je dan belasting over betaalt, is ruim voldoende." D66 wil sowieso dat de werkzaamheden van de koning worden gewijzigd en dat hij alleen "ceremoniële functies" krijgt.

Blauwe envelop

"Het is een ondoorzichtig geheel, die financiering", zegt staatsrechtgeleerde Paul Bovend'Eert. "Het schaadt het aanzien van de monarchie. Breng het op orde. Je ziet dat burgers minder hechten aan privileges voor het koningschap. Iedereen moet gelijk zijn."

Voor luisteraar Karin van der Beek is het heel simpel: "Blauw bloed, ook een blauwe envelop." Maar daarbij moet worden gekeken hoeveel belasting redelijk is, omdat het koningshuis een "bedrijf" is. Volgens beller Paul Kwakkenbos houden we een "sprookje" in stand. "Het is te gek voor woorden."

Bedrijfsleven

"De financiële onafhankelijkheid van de vorst is essentieel", reageert monarchist Frederik Tattersall. "Het koningshuis levert miljarden op voor het Nederlandse bedrijfsleven." Daar sluit oranjefan Miep Hamming zich bij aan. "Nederland floreert, mede door hen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie