Buitenland
KRO-NCRV

Hoe denken de Britten nou echt over koning Charles?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe denken de Britten nou echt over koning Charles?

Hij heeft er lang op moeten wachten, maar over iets meer dan een week is Charles dan toch echt de gekroonde koning van het Verenigd Koninkrijk. Reden voor een groot volksfeest zou je denken, maar niets is minder waar. De meerderheid van de Britten loopt bepaald niet warm voor de koninklijke festiviteiten. Dat is een groot verschil met voormalig koningin Elizabeth 70 jaar geleden. Engeland-correspondent Lia van Bekhoven legt bij Spraakmakers uit waarom dat zo is.

Kijk of luister hier het gesprek terug.

Trend

Uit de peilingen blijkt dat bijna de helft van de Britten nu al weet niet naar de kroning te gaan kijken. Niet zo gek, want de monarchie wordt steeds minder populair, vertelt Bekhoven. "Het is een tendens, een trend die je overal ziet. Ook in Nederland."

'Rechtstreeks door god aangesteld'

70 jaar geleden vond de kroning van voormalig koningin Elizabeth plaats en toen was dat nog heel anders. Het was het grootste naoorlogse festijn en mensen schaften er speciaal televisies voor aan om het te kunnen kijken. Het was voor het eerst dat zoiets rechtstreeks werd uitgezonden. "En eenderde van de Britten geloofde toen dat Elizabeth rechtstreeks door god werd aangesteld." Dat is nu wel anders.

Verbindende factor

"De Britten zijn nu minder onderdanig, ze zijn mondiger en hebben meer kritiek op de hele monarchie", vertelt Bekhoven. Bij de koningin dachten mensen hier voornamelijk anders over omdat zij als verbindende factor werd gezien tussen alle regio's.

Scheurtjes

“Natuurlijk waren er al voordat zij overleed ook al scheuren, maar nu onder Charles komen de verschillen steeds meer naar boven", vertelt Bekhoven. Zo laten demonstranten, van The Republic, nu ook steeds meer van zich horen. Iets wat Bekhoven bij koningin Elizabeth nooit heeft gezien. "Ik heb aan de demonstranten gevraagd waarom dat zo is en ze zeiden: hadden wij daar gestaan tijdens Elizabeth dan had het volk dat niet geaccepteerd. Dan zouden we worden uitgefloten."

Wel of geen monarchie?

Dat het volk dat niet geaccepteerd had, heeft volgens Bekhoven te maken met de combinatie van persoon en insituut. Doordat er nu sprake is van verandering na 70 jaar, hebben mensen volgens haar de kans om na te denken en te praten over: wat willen we nu eigenlijk? Willen we vast blijven houden aan een monarchie of niet?

Tientallen tuinmannen

De leefstijl van koning Charles helpt niet mee in zijn populariteit, vertelt Bekhoven. Charles leeft volgens haar op grote voet. Zo heeft hij onder andere tientallen tuinmannen "en alleen al hoe hij hij reist is onbeschrijfelijk." Bij koningin Elizabeth was dat wel anders. "Zij gaf niet zoveel om prachtige dingen zoals meubilair." Dat koning Charles dit wel heeft, creëert volgens haar een afstand tussen hem en de gewone Britten.

'Dichterbij de Britten dan huidige regering'

Terecht vindt Bekhoven het niet. "Want als er iemand is die weet wat er speelt, is hij het wel. Hij heeft zich heel erg lang voorbereid op deze rol." Koning Charles heeft in die tijd heel veel voedselbanken, gevangenissen en mensen in arme omstandigheden gezien. Bekhoven denkt zelfs dat koning Charles meer mensen in arme omstandigheden heeft gezien dan de Britten die pretenderen deze mensen te kennen. "Soms denk ik wel dat Charles dichterbij de Britten staat dan de huidige regering."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie