Job Cohen hoopt op een 'campagne over de inhoud'
- Nieuws
- Job Cohen hoopt op een 'campagne over de inhoud'
Het reces is begonnen en daarmee wordt dit politieke seizoen afgesloten. Maar die liep niet bepaald rustig af. GroenLinks-PvdA Kamerlid Kati Piri roept op om te stoppen met het leveren van onderdelen voor Israëls luchtverdediging. En aan de rechterkant is daar VVD-leider Dilan Yesilgöz die zanger Douwe Bob beticht van Jodenhaat, waarna hij het land verliet op advies van de politie. Er lijkt meer polarisatie dan ooit in de politieke tribune. Voormalig bewindspersoon, Eerste Kamerlid, Burgemeester van Amsterdam en partijleider van de PvdA Job Cohen laat zijn licht erover schijnen.
Video niet beschikbaar
"Asiel en de oorlog in het Midden-Oosten zijn de moeilijkste onderwerpen die op dit moment spelen", vertelt Cohen. En dat zijn ook precies de thema's waar links en rechts lijnrecht tegenover elkaar staan. Volgens Cohen heeft Kabinet-Schoof te weinig gedaan om het asielvraagstuk op te lossen. En dat is volgens hem te wijten aan slecht bestuur. "Dit helpt het probleem niet verder, maar zorgt voor een verstopping."
En als er één ding is dat Nederland wellicht nog verder verdeelt dan migratie, is het de oorlog tussen Gaza en Israël. "Als je naar Israël-Gaza kijkt, dat raakt een open zenuw. In het Midden-Oosten maar ook in ons land. En eerlijk gezegd begrijp ik dat heel goed", zegt Cohen daarover. "Israël is ontstaan als gevolg van de Holocaust. Dat maakt dat het land een hele bijzondere positie heeft en dat het door Joden - waaronder ikzelf - gezien wordt als de enige veilige plek op aarde."
Polarisatie of compromissen?
Maar dat praat niet alles goed, vindt de politicus. "In Gaza is het ook verschrikkelijk", zegt hij. Het leed wat de Palestijnen in Gaza wordt aangedaan is niet te verantwoorden. De ingewikkeldheid van de zaak creëert polarisatie. Het is het een of het ander wat de politiek niet bij elkaar brengt.
En zo domineren deze twee thema's de media, de debatten - en waarschijnlijk straks de campagnes. En dat is zonde, vindt Cohen. Er zijn namelijk meer belangrijke thema's in Nederland die de aandacht van de politiek verdienen. "Onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg, noem maar op", zegt hij. Deze thema's blijven nu onderbelicht. Al ziet hij daarin ook kansen. "Ik denk dat het van belang is dat daar een sterke positie in komt aan de progressieve kant", zegt hij.
En zo hoopt hij dat de campagnes meer gedomineerd gaan worden door de inhoud. En dat partijen weer open gaan staan voor compromissen. Want dat is wat uiteindelijk nodig is om dit land verder te helpen.