Onduidelijkheid over spreidingswet 'wordt aangemoedigd' door beleid: 'Heeft averechts effect'
- Nieuws
- Onduidelijkheid over spreidingswet 'wordt aangemoedigd' door beleid: 'Heeft averechts effect'
Het is nog altijd onduidelijk of de omstreden spreidingswet wordt ingetrokken of niet. Mona Keijzer van de BBB, één van drie Asiel en Migratie-ministers, vertelde afgelopen donderdag in het asieldebat dat de beslissing erover komt 'als het klaar is.' Op 1 juli zouden meer dan 100 duizend opvanglocaties klaar moeten zijn voor gebruik, in werkelijkheid zijn dat er op dit moment zo'n 73 duizend, meldt COA. "Als deze wet niet doorgaat, neemt de onrechtvaardigheid toe", zegt Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Volgens Schrover is de spreidingswet "beslist succesvol", maar zijn het de bijbehorende procedures die het vertragen. De 100 duizend opvanglocaties die er zouden moeten komen, waren een "streefgetal", gaat Schrover verder. Het grootste probleem is volgens de hoogleraar dat er geen goede doorstroom is voor asielzoekers vanuit een azc naar een woning.
Averechts effect
Bovendien denken gemeenten volgens Schrover dat de spreidingswet van tafel zal gaan en willen ze er daarom geen energie meer in steken. "Het heeft een averechts effect gehad, die gedachte dat het er toch niet gaat komen." Ook de hevige protesten tegen de opvanglocaties zouden bijdragen aan de huiverigheid van gemeenten om de locaties te realiseren.
Problemen
"Mensen horen de negatieve berichten en zelden de positieve", zegt Schrover. En dat maakt mensen bang. In de jaren 30 en 80 was er ook veel verzet tegen de komst van buitenlanders, vooral door de werkloosheid in die tijd. Maar dat speelt op dit moment niet, er is zelfs krapte op de arbeidsmarkt. "Onderwijs, zorg en de woningmarkt zijn veel erger geworden. Mensen denken dan: hoe worden onze problemen aangepakt?"
Protest
"Politici weten het voor elkaar te krijgen dat mensen denken dat immigranten de oorzaak zijn van al hun problemen", stelt Schrover. Zo wordt er onvoldoende gedaan aan de woningmarkt, maar krijgen immigranten ondertussen wel de schuld ervan. "Het is verklaarbaar dat mensen dat dan denken."
Schrover erkent ook de problemen die wel veroorzaakt worden door immigranten, al is dat volgens haar een selecte groep die al geen kans maakten op een verblijfsvergunning. Daarnaast stopt de overheid geen geld in de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waardoor procedures nog verder vertragen. "Het wordt aangemoedigd door het beleid."
Vaste plekken
"Het idee van de spreidingswet is dat er meer vaste locaties zouden komen in plaats van noodlocaties", legt Schrover uit. Dat zou er ook voor moeten zorgen dat asielzoekers niet continu overgeplaatst hoeven te worden. Verhuizen maakt het ook nog ingewikkelder voor asielzoekers om werk te vinden. "Als er meer vaste plaatsen komen, leidt dat tot integratie op de arbeidsmarkt", aldus Schrover.
Rechtvaardigheid
Wat volgens Schrover het voornaamste voordeel van de spreidingswet is, is dat het "rechtvaardig" is naar gemeenten toe. "De spreidingswet zal voor meer eerlijkheid zorgen. Sommige gemeenten doen hun taak én meer, sommige onttrekken zich. Als deze wet niet doorgaat, neemt de onrechtvaardigheid toe."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!