Politiek
BNNVARA

Wat betekent de leegloop van de Tweede Kamer voor de democratie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent de leegloop van de Tweede Kamer voor de democratie?

D66-leider Sigrid Kaag stopt ermee en ze is niet de enige. Ook andere partijleiders en Kamerleden verlaten Den Haag. Wat betekent het dat zo veel ervaren mensen de politiek verlaten? Marie-Anne van Reijen, oprichter van 'Meer Vrouwen in de Politiek' en oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vertellen erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Verbeet maakt zich zorgen om de leegloop van ervaren mensen in de politiek. "Een Kamer is zo sterk als 150 leden gezamenlijk. En als partijen enige omvang hebben, dan kan je dat werk goed verdelen." De oud-Kamervoorzitter zegt dat versnippering en nieuwe Kamerleden tijd nodig hebben om het ambacht goed te beheersen. "Dat is een risico voor de kwaliteit van de democratie."

Wat volgens Verbeet ook niet vergeten mag worden is de rol van de kiezers. Verbeet adviseert stemmers om bij het uitbrengen van de stem rekening te houden met de slagkracht van een partij: hebben ze genoeg ervaring op de kieslijst om de klus te klaren? Dit probleem kan volgens Verbeet deels opgelost worden door samenwerking door partijen. "Maar uiteindelijk is de wetgevende rol van de Kamer belangrijk en daar heb je heel veel ervaren mensen voor nodig. De gemiddelde verblijftijd gaat zo snel omlaag, daar maak ik me zorgen om."

Vrouwenhaat en afrekeningsmechanismes

Van Reijen is niet verrast over het vertrek van Kaag. "Haar dochters deden in College Tour al een oproep en vrouwenhaat is ook niet nieuw." Vrouwenhaat is volgens Van Reijen een systemisch probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden. Dit gebeurt volgens haar nog onvoldoende.

De leegloop in de Kamer heeft volgens Van Reijen ook te maken met de politieke cultuur, die volgens haar de afgelopen tien jaar verslechterd is. Zo zijn er volgens Van Reijen onvoldoende afrekeningsmechanismes in de politiek. "Op het moment dat er een debat werd gevoerd over dingen die echt heel erg fout zijn gegaan, zoals de Toeslagenaffaire en Groningen, zijn afrekeningsmechanismes niet ingezet." Van Reijnen denkt dat daar veel politici op zijn leeggelopen.

Verantwoordelijkheid kiezers

Verbeet is het daar niet mee eens. "Je kan een motie van wantrouwen of afkeuring indienen als iets je niet bevalt, zoals bij de Toeslagenaffaire. Daar is het kabinet ook op afgetreden. Daarna hebben de kiezers toch weer opnieuw de stem uitgebracht op de partijen die zeer verantwoordelijk waren voor de situatie. Dat doen de kiezers zelf."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie