Politiek
BNNVARA

De Gouden Dolk 2024 gaat naar de Partij voor de Dieren

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Dolk 2024 gaat naar de Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren wint de Gouden Dolk 2024. De Nieuws BV reikt de prijs jaarlijks uit voor de grootste politieke broedermoord. Wie heeft zijn eigen partijlid volledig in de kou laten staan? De jury van de Gouden Dolk werd dit jaar gevormd door politiek duider Peter Kee en politiek redacteur Sandrine Thelosen.

Video niet beschikbaar

Met twee verkiezingen, een nieuw kabinet en een andere premier was het een turbulent politiek jaar. De debatten zijn nu heftiger dan een aantal jaar geleden, ziet Peter Kee. Dat zag je ook deze week bij het debat over de regeringsverklaring. "Vroeger waren debatten ook heftig, maar persoonlijk gingen mensen goed met elkaar om. Nu was er een soort verbeten sfeer. Echt op de man."

De interne strijd tussen partijleider Esther Ouwehand en het partijbestuur ging over de koers van de partij en het functioneren van Ouwehand. In aanloop naar de landelijke verkiezingen ging het voortdurend over interne onderzoeken, een rechtszaak en de vraag wie de partij moest leiden. "Door het jaar wat we hebben gehad, waren we dit eigenlijk allemaal een beetje vergeten", aldus Sandrine Thelosen.

De top 3

De tweede plaats gaat dit jaar Geert Wilders die besloot dat Gidi Markuszower geen asielminister mocht worden in het nieuwe kabinet, nadat de AIVD belastende informatie over hem had gevonden. Het gaat volgens Kee vooral om de manier waarop dit gebeurde. "Dat Wilders hem keihard laten vallen, dat is heel hard aangekomen bij Markuszower."

Plek drie wordt gedeeld door Ronald Plasterk en Kim Putters, omdat de PvdA’ers hun partij in de rug staken met een kabinet voor de PVV. Een eerloze vermelding is dit jaar voor de VVD. De winnaar van vorig jaar heeft het eigenlijk alleen maar bonter gemaakt voor asielstaatssecretaris Eric van der Burg. Zijn spreidingswet werd aangenomen, maar in het nieuwe hoofdlijnenakkoord is de wet meteen van tafel geveegd.

De Nieuws BV luidt het zomerreces traditiegetrouw in met de uitreiking van de Gouden Dolk. Voorgaande jaren gingen Wopke Hoekstra (2020), Marnix van Rij (2021) en Volt (2022) met de prijs naar huis.

Ster advertentie
Ster advertentie