Politiek
BNNVARA

VVD wint de Gouden Dolk 2023

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD wint de Gouden Dolk 2023

De VVD wint de Gouden Dolk 2023. De Nieuws BV reikt de prijs jaarlijks uit voor de opvallendste actie van verraad in eigen kring (in de wandelgang ook wel 'de grootste politieke naaistreek' genoemd). Wie heeft zijn eigen partijlid volledig in de kou laten staan? De jury van de Gouden Dolk werd dit jaar gevormd door politiek duider Peter Kee en politiek redacteur Sandrine Thelosen.

Video niet beschikbaar

De broedermoord binnen de VVD is nog maar een week oud. Onder leiding van VVD-minister Dilan Yesilgöz brak de coalitie maandenlang zijn hoofd over het asielbeleid en de spreidingswet. Anderhalve week geleden voerde VVD-premier Mark Rutte de druk ineens op tot het uiterste. Het resultaat is inmiddels bekend: kabinet Rutte IV maakte er een einde aan. Het asielbeleid bleek een onoverkomelijke kwestie.

Dolksteken van meerdere kanten

Vervolgens deed VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans maandag tijdens het debat nog een duit in het zakje: ze vermoedt dat die spreidingswet er helemaal niet komt. De jury wijst asielstaatssecretaris Eric van der Burg (VVD) unaniem aan als slachtoffer. "We zien iemand die zielshard heeft gewerkt om het asielvraagstuk op te lossen. Zijn partij liet hem deze week genadeloos vallen. De dolksteken kwamen van meerdere kanten, net als vorig jaar. We kijken dus wederom naar de gehele partij."

Eerloze vermeldingen

De tweede en derde plaats gaan dit jaar respectievelijk naar D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld die haar partij verliet voor Volt en naar GroenLinks-statenlid Debora Fernald die haar partij beduvelde met haar stem op Volt bij de Eerste Kamerverkiezing.

De Nieuws BV luidt het zomerreces traditiegetrouw in met de uitreiking van de Gouden Dolk. Voorgaande jaren gingen Wopke Hoekstra (2020), Marnix van Rij (2021) en Volt (2022) met de prijs naar huis. Al heeft geen van winnaars de prijs ooit in ontvangst genomen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie