Politiek
WNL

Minister Wopke Hoekstra over bezoek Zelensky: 'Timing 4 mei is toeval'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Wopke Hoekstra over bezoek Zelensky: 'Timing 4 mei is toeval'

Het feit dat de Oekraïense president Volodimir Zelensky op de dag van de Nationale Dodenherdenking in ons land is, heeft niets te maken met de symbolische waarde. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra in Sven op 1. "Het is toeval", aldus de bewindspersoon.

Minister Wopke Hoekstra over bezoek Zelenski: 'Timing 4 mei is toeval'

"Het heeft te maken met een zeer intensief schema dat hij afloopt. Hij bezoekt een aantal hoofdsteden en dat soort bezoeken komen op relatief korte termijn", vervolgt Hoekstra. "Het bezoek is niet georkestreerd om het precies op 4 mei hier te krijgen."

Kritiek

Dat het bezoek uitgerekend op 4 mei plaatsvindt, kon rekenen op kritiek van onder meer BBB-leider Caroline van der Plas en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders. Zij vonden dat het bezoek de aandacht afleidde van de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en waren daarom afwezig bij Zelensky's bijeenkomst met leden van de Staten-Generaal donderdagochtend.

"Ik laat dat echt bij haar", zegt Hoekstra over de kritiek van Van der Plas. "Ik vind het een dag om niet te polariseren en geen politiek te bedrijven. Laten we niet ontkennen dat de oorlog weer terug is op Europees grondgebied". Het bezoek leidt volgens de minister niet tot verwatering van het belang van 4 mei. "Deze twee dingen kunnen best hand in hand”.

Wapenleverantie

Over die oorlog zal het vandaag nog uitgebreid gaan, als Zelensky ook met premier Mark Rutte en zijn Belgische ambtgenoot spreekt. "Hij heeft meerdere keren onder woorden gebracht dat Nederland voorop loopt op wapenleveranties."

Met die leveranties moet Nederland "volop doorgaan", als het aan het kabinet ligt. Hoekstra: "Omdat Oekraïne in doodsnood verkeert, maar onze geloofwaardigheid staat ook op het spel."

Wopke Hoekstra (minister van Buitenlandse Zaken) over het bezoek van Zelenski aan Nederland (4 mei 2023)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie