Binnenland
WNL

John van den Heuvel: scherp letten op mentale gezondheid beveiligde personen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. John van den Heuvel: scherp letten op mentale gezondheid beveiligde personen

Misdaadverslaggever van De Telegraaf John van den Heuvel waarschuwt dat er beter moet worden gelet op de "mentale veiligheid" van personen die streng worden beveiligd, zoals hijzelf. "Wat heb je eraan als je uitgebreid beveiligd wordt, maar mentaal niet meer in staat bent om een normaal leven te leiden of je werk te doen? Dan wordt het middel erger dan de kwaal", zegt hij in het Het Misdaadbureau.

#16 - Het Misdaadbureau: ‘Er was een moordopdracht, ze wilden me doodschieten’ (S02) - Het Misdaadbureau

In Nederland is het aantal mensen dat wordt beveiligd de afgelopen jaren fors toegenomen. Onder hen zijn mensen die vanwege hun werk in aanraking komen met de georganiseerde misdaad, zoals politiemensen, officieren van justitie en journalisten.

Zelf wordt Van den Heuvel sinds 2017 permanent beveiligd. "Gelukkig zorgen heel veel mensen ervoor dat ik het werk als journalist kan blijven uitvoeren. Maar het heeft ook een enorme impact op je privéleven", zegt de misdaadverslaggever. "Iedere vorm van spontaniteit verdwijnt uit je leven."

"Mijn beveiligers zijn aardige mensen en doen uitermate hun best om je iets van privacy te geven. Maar uit allerlei onderzoeken blijkt dat het op langere termijn wel bepaalde gevolgen kan hebben. Gelukkig heb ik mensen om mij heen die aan de bel trekken als ze bepaalde gedragsveranderingen bij mij zouden bemerken."

Van den Heuvel vindt dat er goed moet worden gelet op de mentale gezondheid van bewaakte personen. "We moeten elkaar scherp houden op dat vlak. We kunnen het wel steeds hebben over fysieke veiligheid, maar je mentale veiligheid is minstens zo belangrijk."

Politiebond dringt aan op psycholoog

Ook volgens voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs schiet de aandacht voor de mentale gezondheid van personen die worden beveiligd op dit moment tekort. "Ik heb er bij de minister op aangedrongen dat er een psycholoog vast in dienst wordt genomen die tijdens de moeilijke momenten extra begeleiding kan geven", zegt de politievoorman, die naar eigen zeggen met "heel veel mensen" in het stelsel sprak.

Struijs benadrukt dat er ook goed moet worden gelet op het welzijn van naasten. "Van de ene op de andere dag heeft ook je hele gezin met de beveiliging te maken. Dat is ontzettend zwaar."

'Gaan mee naar de wc'

Misdaadjournalist van Het Parool Paul Vugts vindt het "vreselijk" dat Van den Heuvel nog altijd wordt beveiligd. Vugts kreeg in oktober 2017 de zwaarst mogelijke persoonsbeveiliging toegekend, als eerste journalist in Nederland. Van den Heuvel volgde in december van dat jaar. "We waren lotgenoten en hebben destijds samen een kantoortje gedeeld in de zwaarbeveiligde bunker in Osdorp."

Zelf kon Vugts na een halfjaar uit de zwaarste beveiliging. "Ik was heel blij dat ik mijn leven weer in handen kon nemen. Als je beveiligd wordt, verdwijnt alle spontaniteit uit je leven en raak je al je privacy kwijt. Je kan nooit zeggen: ik heb zin in een biertje, laat ik eens even naar de kroeg gaan. Ze gaan zelfs tot de deur met je mee naar de wc." Hij vindt het "goed dat John oog heeft voor de psychische risico's".

Van den Heuvel heeft "zeker de hoop en verwachting" dat hij uiteindelijk weer een normaal leven kan gaan leiden, zonder persoonsbeveiliging. "Maar ik heb ook het idee losgelaten dat dat binnen nu en een halfjaar of jaar kan. In het begin had ik het idee: dit is binnen nu en een twee maanden wel over. Iedere keer is het teleurstellend als dat niet zo is. Die horizon heb ik dus maar losgelaten."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie