Binnenland
WNL

Scheidend OM-topman Van der Burg: beslissing over aanhouding Weski 'over een heleboel nachten ijs gegaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scheidend OM-topman Van der Burg: beslissing over aanhouding Weski 'over een heleboel nachten ijs gegaan'

De beslissing om advocaat Inez Weski te arresteren is "over een heleboel nachten ijs gegaan". Dat zei OM-topman Gerrit van der Burg – die bezig is aan zijn laatste maand in die functie – woensdagochtend in Sven op 1. Over de zwaarte van de bewijslast tegen de topadvocaat wil hij niets zeggen.

'Over een heleboel nachten ijs gegaan'

Van der Burg benadrukt dat het op dit moment belangrijk is dat hij geen inhoudelijke uitlatingen over de zaak doet. En dus doet de voorzitter van het college van procureurs-generaal ook geen uitspraken over het al dan niet verlengen van Weski’s voorarrest. "Daar wil en kan ik geen voorschot op nemen", aldus Van der Burg.

Het voorarrest loopt op maandag 8 mei af. "Tegen het einde van de termijn van veertien dagen komen wij met nieuwe ontwikkelingen", zegt de baas van het OM. Op 17 mei vindt er weer een zitting plaats in het Marengoproces, dat door de aanhouding van Weski nu in totaal vier sleutelspelers zonder advocaat kent. Weski verdedigde naast hoofdverdachte Redouan T. nog twee verdachten en de kroongetuige in het proces zit ook al enige weken zonder raadsman of – vrouw. "Het recht op rechtsbijstand is absoluut”, benadrukt Van der Burg. “Ik houd vol dat iedereen rechtsbijstand zou moeten krijgen."

Richard de Mos

Van der Burg vertrekt te midden van een buitengewoon roerige tijd voor het Openbaar Ministerie. Een kleine twee weken geleden leed het een zeer gevoelige nederlaag, toen de Haagse politicus Richard de Mos volledig werd vrijgesproken in zijn corruptierechtszaak. "Wat de rechter vond, was 180 graden anders dan wat wij vonden", erkent Van der Burg. Het OM buigt zich op dit moment over de vraag of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. "Daar moeten wij uiterlijk komende vrijdag over beslissen. Voor die tijd komen wij met mededelingen."

De scheidend topman reageerde ook op een andere gevoelige tik op de vingers voor het OM. Dinsdag legde het Hof van Den Bosch de bevoegdheden van het OM aan banden inzake het inzien van vertrouwelijke e-mails tussen advocaten en verdachten. Volgens de rechter heeft justitie jarenlang een verkeerde uitleg gegeven aan het zogenoemde verschoningsrecht. Van der Burg erkent dat er aanpassingen gemaakt moeten worden. "In de ogen van de rechter zijn we te ver gegaan. De uitspraak van de rechter is altijd bindend."

'OM moet koersvast blijven'

Diep in zijn hart was Van der Burg graag nog een tijdje doorgegaan, erkent hij. "Maar die vraag is niet aan de orde." Zijn afscheidsboodschap luidt: "het OM moet koersvast blijven. Vasthoudendheid is belangrijk voor een organisatie als de onze". Maar de strijd tegen de georganiseerde misdaad kan het OM niet in haar eentje winnen, benadrukt hij. "De samenleving moet zo verontwaardigd worden dat er wordt gezegd: en nu is het genoeg."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie