Binnenland
WNL

Misdaadjournalist Mick van Wely vreest toename geweld: 'Ik houd mijn hart vast'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Misdaadjournalist Mick van Wely vreest toename geweld: 'Ik houd mijn hart vast'

De recente explosies in Rotterdam laten zien hoe machteloos de politie is, stelt misdaadverslaggever bij de Telegraaf Mick van Wely. "Ik schrik van de heftigheid van de explosies. Het is een wonder dat er nog geen doden of gewonden zijn gevallen", zegt hij bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Volgens burgemeester Aboutaleb zijn de explosies een gevolg van meer drugsvangsten in de haven van Rotterdam. Mick van Wely vindt die conclusie te kort door de bocht: "Dit is het resultaat van een jarenlang tekort aan recherches en uit de hand gelopen cokehandel." De opkomst van de georganiseerde misdaad is jarenlang onderschat stelt Van Wely. De politie had veel eerder moeten inzetten op meer recherchecapaciteit vindt de misdaadverslaggever. "Door beter forensisch onderzoek kunnen aanslagen aan elkaar gekoppeld worden."

Daarnaast moeten jongeren in de criminaliteit beter begeleid worden zegt Van Wely. Volgens de verslaggever is er veel mis bij de jeugddetentie in Nederland: "Jongeren komen er slechter uit dan dat zij erin gaan." Er is een groot gebrek aan gekwalificeerd personeel. "Piepjonge begeleiders worden geïntimideerd en onder de druk gezet, waardoor er volop kan worden geronseld."

Mick van Wely (misdaadjournalist Telegraaf) over de explosieregen in Rotterdam (2 mei 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie