Politiek
KRO-NCRV

'Niemand durft te zeggen dat ze eigenlijk niet met de PVV willen regeren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Niemand durft te zeggen dat ze eigenlijk niet met de PVV willen regeren'

Na de mislukte formatiepoging tussen PVV, VVD, NSC en BBB is de politiek weer terug bij af. Onder leiding van de nieuwe informateur, Kim Putters, moet er weer een poging worden gedaan. "Een slimme zet van de PVV om Putters te benaderen", zegt politiek commentator Kees Boonman in het Mediaforum van Spraakmakers.

Het mediaforum met Kees Boonman en Ajouad el Miloudi

Volgens Boonman heeft de PVV hiermee het "politieke establishment" de formatie in gesleept. "Mocht het mislukken, dan sleept Wilders de hele politiek mee", stelt hij.

'Bang om kiezers te schofferen'

De politiek commentator ziet in het formatieproces één leidend probleem onder veel partijen: "Niemand durft te zeggen dat ze eigenlijk helemaal niet in een kabinet willen met de PVV." Dat komt volgens Boonman omdat de partij van Wilders simpelweg met afstand de grootste is. "We zijn een beetje bang om de kiezer te schofferen. Maar soms moet je eerlijk zijn en zeggen: dit gaan we niet doen."

Anti-islamstandpunten

Die netelige positie komt onder meer door de door de anti-islamuitspraken die de PVV de afgelopen twintig jaar heeft gedaan. "En nu moeten we geloven dat het in de koelkast staat."

Programmamaker Ajouad el Miloudi gelooft daar niks van. "Tijdens kabinet Rutte-I deed hij ook al mee als gedoogpartner. Toen wilde hij ook anti-islamstandpunten laten vallen", aldus El Miloudi. "Maar na de val van dat kabinet is hij lekker met diezelfde standpunten doorgegaan. Dus voor mij is dit ongeloofwaardig. Het is bedoeld om mee te kunnen doen."

De programmamaker ziet het dan ook niet als een goede ontwikkeling voor de moslims in Nederland: "Kunnen moslims zich daardoor veilig voelen? Mijn antwoord is nee."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie