Politiek
EO

Advies aan Omtzigt: 'Huur een goede spindoctor in'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies aan Omtzigt: 'Huur een goede spindoctor in'

De verklaringen van NSC-leider Pieter Omtzigt waarom hij stopte met de formatie waren grotendeels onbegrijpelijk. Dat vinden communcatiedeskundigen Julia Wouters en Raymond Mens. In hun podcast De Spindoctors dokteren ze de communicatie van Omtzigt uit: "In het hoofd van Pieter zal het allemaal logisch zijn, maar iedereen stond te kijken: 'Wat bedóelt hij nou?'"

#3 - Omtzigt kan wel een goede spindoctor gebruiken (S06) - De Spindoctors

Wouters, voormalig communicatieadviseur van PvdA-leider Lodewijk Asscher, vindt het onlogisch dat Omtzigt juist om de slechte overheidsfinanciën uit de formatie stapte. "Als de overheidsfinanciën echt slechter zijn dan we denken, lijkt dat me juist een reden om aan tafel te willen zitten. Dan heb je wat in de melk te brokkelen."

Niet alleen zij snapt het niet. Ook in ieder geval één van de drie journalisten die door Pieter Omtzigt werden uitgenodigd in een hotelkamer hadden dat probleem. "Hij heeft een uur geprobeerd ze uit te leggen hoe het zat, maar ik sprak één van de journalisten en die snapte er écht niks van…", aldus Wouters.

In het hoofd van Omtzigt zal het ongetwijfeld allemaal helder zijn, denkt ze, maar het feit dat veel betrokkenen het al niet snappen, toont aan dat kiezers het waarschijnlijk ook niet begrijpen: "Ik zou zeggen: huur een spindoctor in en leg ons uit waarom het logisch is dat wij geen spijt hoeven te hebben dat we hem 20 zetels hebben gegeven", is haar advies.

Het feit dat Omtzigt nu door de overige formatiepartners wordt neergezet als 'wegloper' is ook min of meer zijn eigen schuld. Hij had vrij makkelijk de PVV de schuld kunnen geven, denkt Wouters: "Hij had kunnen zeggen: we hebben heel veel overeenstemming gevonden op papier, maar vervolgens zie ik Wilders twitteren en vraag ik me af of hij begrijpt wat het betekent om te regeren."

Toch wel slim?

Raymond Mens, voormalig communicatiestrateeg van de VVD, is wat milder voor Omtzigt. De leider van NSC heeft namelijk in de campagne veelvuldig gezegd niet met de PVV te willen regeren. Omtzigt ziet liever een minderheidskabinet of een extraparlementair kabinet.

Door deze formatie te laten klappen, kan hij daar weer voor gaan, denkt Mens: "Door deze kamikaze-actie zit hij in ieder geval in de positie om weer te pleiten voor een extraparlementair kabinet, terwijl de VVD langzaam maar zeker het kabinet in lijkt te gaan, terwijl die het eerder over een gedoogconstructie hadden. Het is niet chique, maar misschien wel slim…"

Mens denkt dat de actie van Omtzigt misschien ook een trucje was. "Misschien denkt Omtzigt: ik moet de boel op één of andere manier opblazen, omdat ik in een kabinet wordt gerommeld waar ik helemaal niet in wil…"

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie