Politiek
KRO-NCRV

Hoe nu verder na verslag Plasterk? 'Extraparlementair kabinet, met kort en bondig regeerakkoord'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe nu verder na verslag Plasterk? 'Extraparlementair kabinet, met kort en bondig regeerakkoord'

In het verslag van formateur Ronald Plasterk is te lezen dat er doorgepraat moet worden over het formeren van een rechts kabinet. Omtzigt heeft op zijn beurt aangegeven niet meer om tafel te gaan met PVV, VVD en BBB, maar eventueel wel als gedoogpartner een minderheidskabinet te steunen. "Ik denk aan een extraparlementair kabinet, met een kort en bondig regeerakkoord", reageert Frans Weisglas, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, bij Spraakmakers.

Stand.nl: Een rechts minderheidskabinet wekt weinig vertrouwen

"Ik vind nog steeds dat een liberale partij als de VVD niet in een kabinet moet zitten met de PVV, dus ook niet in een minderheidskabinet", gaat Weisglas verder. "Partijen als de BBB en PVV als coalitiepartners in een kabinet, vind ik een politiek en principieel heel onaantrekkelijke gedachte." Daarom hoopt de oud-voorzitter van de Tweede Kamer en VVD-lid dat zijn partij "voet bij stuk" houdt en hoogstens een gedoogpartner wordt.

Enige oplossing

Weisglas denkt dat een extraparlementair kabinet de "enige oplossing" is. "Het is een experiment. Het is niet de makkelijke weg." Tom van der Meer, hoogleraar politicologie, denkt dat het vooral om de vorm van een minderheidskabinet gaat. "Er moet een gedoogakkoord komen om toch een meerderheid te krijgen", legt hij uit. Dit is het enige alternatief volgens de hoogleraar, al werkt het niet zomaar. "Je hebt het niet over één of twee partijen erbij, maar vijf of zes die moeten gedogen."

Andere vorm

Kees Boonman denkt dat er naar de onderwerpen gekeken moet worden. "Ik suggereer een andere manier van denken. Als je naar de vorm kijkt, ga je naar de partijen kijken", legt de politiek commentator uit. "De grote vraag is: waar staat de VVD? Zij zijn toch nodig om een kabinet te formeren."

'Slagkracht is weg'

Volgens Gerd Leers, oud-minister namens het CDA, moet er "vertrouwen" komen tussen de partijen. "Je moet met elkaar heldere afspraken maken", voegt hij toe. Luisteraar Annemiek stemde NSC en is teleurgesteld: "Ik denk dat je een start kan maken met een minderheidskabinet, maar je loopt geheid tegen dingen aan. De slagkracht is weg." Luisteraar meneer Poppe stemde ook NSC, maar steunt Omtzigt juist: "Ik zou graag hebben dat de VVD ook een dergelijke keuze maakt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie