Politiek
WNL

Voormalig KNVB-voorman Michael van Praag: 'De koning moet naar Qatar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig KNVB-voorman Michael van Praag: 'De koning moet naar Qatar'

Het WK voetbal had nooit in Qatar mogen plaatsvinden en mag in de toekomst ook nooit meer in dat soort 'slechte landen' worden georganiseerd. Toch is voormalig KNVB-voorzitter Michael van Praag van mening dat de koning moet afreizen naar Qatar. Want "juist hij en niet premier Mark Rutte kan met de emir in aanraking komen" en overbrengen dat de Golfstaat "moet kijken naar hoe zij daar met mensen omgaan". Dat vertelt Van Praag bij Sven op 1.

Wereldwijd is er veel kritiek op Qatar. Velen dreigden om niet naar het eindtoernooi af te reizen om zodanig de boel te boycotten. Daar probeert Qatar een stokje voor te steken door supporters van deelnemende WK-landen een luxueuze reis aan te bieden om het WK te komen bezichtigen. De tegenprestatie die zij daar onder andere voor moeten leveren is dat zij geen kritiek mogen hebben op wat er gaande is in Qatar.

Oranjefans

Ook de nodige Oranjefans, een stuk of 50, hebben een dergelijke aanbieding gekregen. Over die Oranjefans, die op kosten van Qatar naar het WK gaan, heeft Van Praag geen goed woord over. "Supporters hebben een gave alles naar zichzelf toe te draaien. Ik vind dit niet te verdedigen."

Toen Van Praag hier hoogte van kreeg verloor hij ook alle sympathie - zover hij die nog had - voor het WK in Qatar. "Het is een schandaal dat zoiets als dit kan gebeuren."

Terugtrekken uit Qatar

Ook in aanloop naar Qatar is volgens Van Praag veel misgegaan. Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter had volgens Van Praag het toernooi uit Qatar moeten afblazen. Met name nadat bekend werd dat FIFA-bestuursleden zouden zijn omgekocht bij de aanwijzing van Qatar als host. "Ik heb daar destijds al op aangedrongen", vertelt Van Praag, die Blatter achter de schermen hierover vaker een de mouw trok.

Dat het WK over enkele weken in Qatar van start gaat is het bewijs dat de tegenspraak van Van Praag niet heeft geholpen. "Ik kreeg nul op rekest en er werd vooral vriendelijk om gelachen en dat het was allemaal al beslist."

Om te voorkomen dat er weer een land als Qatar het WK mag organiseren, vindt Van Praag dat het tijd is voor nieuwe afspraken. Wat hem betreft voetballen we namelijk helemaal niet meer in dit soort landen. Er zouden contractontbindende mensenrechtenclausules moeten komen. Vanaf nu zou het zo moeten zijn dat wanneer er een ‘slecht land’ daarop biedt, het land eerst langs de meetlat gelegd wordt.

Spionage door Qatar

Deze week werd bekend dat Qatar een grootschalige spionage op touw zette om kritische stemmen te weren. Hierbij zijn onder andere cyberaanvallen uitgevoerd op computers van FIFA-leden. Het nieuws kwam ook voor Van Praag uit de lucht vallen. "Ik zou misschien kunnen zijn afgeluisterd, maar heb daar nooit wat van gemerkt. Ik ben in ieder geval niet geïntimideerd", vertelt de oud-voetbaltopman.

Voormalig KNVB-bestuurder Michael van Praag (4 november 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie