Politiek
WNL

Tjeerd de Groot (D66): 'Minister Adema maakt een valse start'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tjeerd de Groot (D66): 'Minister Adema maakt een valse start'

Minister van Landbouw Piet Adema plaatste dinsdagavond opnieuw nuanceringen bij de stikstofdeadline van 2030. Daarmee maakt de bewindsman een valse start, zegt stikstofwoordvoerder van D66 Tjeerd de Groot. "De minister heeft verwachtingen gewekt die je niet kunt waarmaken", aldus het Kamerlid in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het stikstofrapport van bemiddelaar Johan Remkes. D66-kamerlid De Groot wil vandaag van de landbouwbouwminister horen hoe hij de afspraken uit het coalitieakkoord gaat uitwerken. 'Het is zaak dat Adema laat zien hoe hij aan de slag gaan met een toekomstvisie voor de landbouw.'

Niet volgend jaar maart, maar voor Sinterklaas moet minister Adema een landbouwperspectief presenteren, vindt De Groot. 'Vervolgens ga je met de sector in gesprek. Dat is een goede volgorde.' Volgens de D66-politicus is het kansloos om in Brussel te gaan praten over een uitweg uit de stikstofcrisis. Mensen die daartoe oproepen zijn volgens hem bezig met een 'schijnoplossing'. De Groot: 'De Europese Commissie zegt terecht dat Nederland in actie moet komen.'

Piekbelasters

Volgens het D66-kamerlid heeft het kabinet de aanbevelingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes 'niet helemaal overgenomen'. De Groot noemt het advies om piekbelasters aan te pakken 'de olifant in de kamer'. De stikstofwoordvoerder van D66 legt uit dat bedrijven of boerderijen met een hoge uitstoot aangewezen kunnen worden als piekbelaster.

Een andere optie is een lijst van bedrijven waarvan de uitstoot neerdaalt op een kwetsbaar natuurgebied. 'De voorkeur van D66 gaat uit naar de tweede optie. Het gaat erom dat je de natuur herstelt', aldus De Groot.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie