Binnenland
WNL

MOB-voorman Johan Vollenbroek verwacht binnenkort rechtszaak Schiphol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MOB-voorman Johan Vollenbroek verwacht binnenkort rechtszaak Schiphol

Mobilisation for the Environment (MOB) heeft naast de zaak waar de Raad van State vandaag uitspraak in deed, nog meer procedures lopen ter bescherming van de natuur. Zo staat Schiphol ook nog een rechtszaak te wachten, zegt voorman Johan Vollenbroek in Sven Op 1.

Schiphol heeft te weinig stikstofruimte om het afgesproken aantal van 500.000 vliegbewegingen per jaar te kunnen uitvoeren. De milieugroep wil daarom dat het aantal vluchten terug wordt gebracht naar 250.000. Een paar maanden geleden diende de organisatie een verzoek tot handhaving in bij het ministerie. Vollenbroek: "We zijn naar de rechter gestapt om de minister een dwangsom op te leggen omdat de overheid te lang de tijd neemt om te reageren op ons verzoek."

Volgens de MOB-voorman zal de rechtbank Gelderland zich binnen een paar maanden over de zaak buigen. "Het zou betekenen dat Schiphol moet krimpen, daar zullen heel veel burgers in Noord-Holland blij mee zijn."

'Witwasrapport'

De Raad van State zette vanochtend een streep door de stikstofvrijstelling voor bouwprojecten. Vollenbroek ziet de uitspraak in de rechtszaak over CO2-opslagproject Porthos niet als overwinning. "Het is triest dat we hiervoor een zaak hebben moeten aanspannen."

Het Porthos-project is met het schrappen van de bouwvrijstelling niet van tafel. Een passend onderzoek moet de stikstofneerslag tijdens de bouw aantonen. Dat onderzoek is gedaan, maar werd te laat in de procedure ingediend. Volgens MOB-voorman Vollenbroek is de milieu-impact van het project al lang bekend. Hij noemt de passende beoordeling die het CO2-opslag project Porthos liet uitvoeren "een witwasrapport". De milieuactivist zegt door te gaan met procederen als het milieueffecten-onderzoek "inderdaad een witwasrapport is".

Vollenbroek wil dat de stikstofwet wordt aangepast. "Er zitten een aantal structuurfouten in de wet. Alleen als die worden opgelost kan het stikstofprobleem worden verholpen", zegt hij. De voorzitter benadrukt dat er drieënhalf jaar na de stikstofuitspraak "nog geen spat emissiereductie is bereikt". Vollenbroek: "Dat laat de incompetentie van het vorige en het huidige kabinet zien."

Vollenbroek zegt geen andere keus te hebben dan het volgen van de juridische route. "Het kabinet luistert niet naar ons, we zitten met een kabinet van kabouters."

'Paniek bouwsector zwaar overdreven'

De paniek van de bouwsector na het schrappen van de bouwvrijstelling is volgens Vollenbroek "zwaar overdreven". Volgens Vollenbroek komt de woningbouw niet stil te liggen. "Er moet weer een passende berekening worden gemaakt. Het enige wat je nu hoeft te doen is een ernstberekening, en dat kan elke havo- en vwo-leerling doen."

Ook verduurzamingsprojecten kunnen gewoon doorgaan, stelt de milieuactivist. "Windmolenparken op de Noordzee lopen geen vertraging op. De projecten zo ver uit de buurt van de Natura-2000 gebieden kunnen gewoon doorgaan."

MOB voorman Johan Vollenbroek (2 november 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie