Politiek
WNL

NAVO steunt Europese energiemaatregelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NAVO steunt Europese energiemaatregelen

De NAVO staat achter de voorgestelde energiemaatregelen van Brussel om onafhankelijk te worden van Russisch gas. Dat heeft assistent secretaris-generaal van het bondgenootschap David van Weel bevestigd in het radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De Europese Unie wil niet langer betrokken zijn in het Russische spelletje waarin Poetin steeds onder het mom van ‘technische problemen’ de gasprijs tot enorme hoogte laat stijgen. Zeker omdat de Russen nog altijd tientallen miljarden verdienen aan gasleveranties richting Europa, en daarmee hun oorlogskas flink weten te spekken. Om dat te lijf te gaan wil Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een prijsplafond invoeren; een maximale prijs waarvoor Europese afnemers nog gas uit de Russische pijplijn mogen halen.

NAVO-topman Van Weel ziet zo’n prijsplafond wel zitten, juist omdat het effect hiervan kan zijn dat Poetin helemaal geen gas meer aan Europa levert. De EU is het afgelopen half jaar al van 40 procent afhankelijkheid naar 9 procent gegaan en de NAVO ziet dit het liefst zo snel mogelijk naar nul gaan. Van Weel: "Om voor die laatste 9 procent gas uit Rusland een astronomisch bedrag te betalen waarmee Poetin de oorlog kan blijven voeren, vinden wij geen goed idee. Je moet je niet laten chanteren."

'Gas als wapen'

Volgens de hoogste Nederlandse ambtenaar bij het NAVO bondgenootschap gebruikt Poetin 'gas officieel als wapen' en moeten we dat zien te voorkomen. "Als we deze winter allemaal de thermostaat 2 graden kouder zetten, hebben we die 9 procent al goedgemaakt", aldus Van Weel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie