Politiek
WNL

Oud-landbouwminister Veerman: Schouten moet zo snel mogelijk een staatscommissie instellen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-landbouwminister Veerman: Schouten moet zo snel mogelijk een staatscommissie instellen

De waarnemend minister van Landbouw Carola Schouten (CU) moet zo snel mogelijk een staatscommissie voor landbouw instellen, met een speciale regeringscommissaris aan het hoofd. Dat zei voormalig landbouwminister Cees Veerman dinsdagochtend in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Nadat Henk Staghouwer maandagavond zijn vertrek aankondigde, werd bekend dat Schouten zijn taken tijdelijk waarneemt. Volgens het CDA-coryfee is er niet veel tijd te verliezen. "Als Schouten dit hoort, laat het dan een aansporing zijn", zegt Veerman.

Veerman bepleit een staatscommissie die boven alle partijen staat en met een langetermijnvisie voor de landbouw komt. "Je moet een paar verstandige mensen verschillende vormen van landbouw laten bedenken, waarop de partijen zich kunnen baseren in aanloop van de Statenverkiezingen." Volgens de oud-minister hoeft dat niet lang te duren. "Die verschillende toekomstbeelden liggen er al. Het is alleen zaak dat ze met samenhang gebundeld worden. Dat hoeft maar drie maanden te duren."

'Zeg nooit nooit'

De voormalig bewindsman sluit niet uit dat hij zelf de functie van regeringscommissaris zou willen uitoefenen. "Er is wijsheid nodig. Als ik daar een beetje aan bij kan dragen, doe ik dat graag."

Volgens Veerman is het momenteel niet aan de orde dat hij de opgestapte Henk Staghouwer zal vervangen. "Ik ben van de verkeerde partij. Die post komt de ChristenUnie toe." Het scenario wordt echter niet helemaal uitgesloten door Veerman: "Zeg nooit nooit", merkt hij tegenover Sven Kockelmann op.

Uitzonderingspositie in EU

De laatste mededeling die Staghouwer op maandag deed voor zijn aftreden, was opnieuw een flinke domper voor de Nederlandse landbouw. Vanaf 2026 is de uitzonderingspositie van Nederland in de Europese Unie betreffende de mestderogatie voorbij. Dit betekent dat boeren minder dierlijke mest mogen uitrijden en dus over moeten stappen op dure kunstmest.

Veerman stelt dat Nederland wetenschappelijk gezien goede redenen heeft om een uitzonderingspositie te bepleiten, maar de afschaffing aan zichzelf te wijten heeft. Hij wijst onder meer op gesjoemel in de boekhouding betreffende mestderogatie. "Wij hebben dit als sector aan onszelf te wijten. Ik denk dat het nauwelijks meer te repareren valt."

Opvolger Staghouwer

Wat de opvolger van Staghouwer in ieder geval moet hebben, is begrip voor de boeren. Dat staat volgens Veerman buiten kijf. "Je kunt wel steeds roepen dat er minder dieren moeten komen, maar dat gebeurt vanzelf. De tijden zijn aan het veranderen."

Daarom vindt de oud-minister dat het kabinet voorzichtig te werk moet gaan. "Je moet in eerste instantie begrip hebben voor de boeren en zorgen dat je maatregelen breed gedragen worden." Een partij als D66, die steevast pleit voor een halvering van de veestapel, noemt hij "r├╝cksichtslos. Die uitspraak heeft de boel meteen op scherp gezet en een boel heisa gegenereerd."

Oud-Landbouwminister Cees Veerman (6 september 2022) - Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie