Economie
WNL

Directeur grootverbruikers: 'Duizenden bedrijven dreigen om te vallen'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur grootverbruikers: 'Duizenden bedrijven dreigen om te vallen'

Als de gas- en elektriciteitsprijzen zo hoog blijven, dreigen duizenden bedrijven hun deuren te moeten sluiten. Dat zei Hans Grünfeld, directeur de vereniging van grootverbruikers van energie en water (VEMW) vanochtend in Sven op 1. "Zo'n tien bedrijven hebben nu al hun productie stilgelegd. De grote klap komt in de winter."

Nederland heeft zijn gasopslagen inmiddels voor 80 procent gevuld, zo meldde minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) vanochtend. Dit percentage is verplicht gesteld door Europa. Dat Nederland aan die eis voldoet is "een mijlpaal" volgens Grünfeld, maar in het geval van een strenge winter is het nog altijd onvoldoende. "De voorraad in de gasberging an sich is niet genoeg om ons de winter door te helpen."

Crisisaanpak lange termijn

Grünfeld pleit derhalve voor een crisisaanpak voor de langere termijn. Volgens hem hebben de regering en de Europese Commissie zich vooral bezig gehouden met het krijgen van voldoende gas naar Nederland. Op de lange termijn zou dat wel eens averechts kunnen werken. "Die maatregelen zouden ertoe kunnen leiden dat we straks veel te veel gas hebben, omdat burgers en bedrijven die rekeningen niet meer kunnen betalen."

Hans Grünfeld directeur Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) (7 september 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie