Politiek
KRO-NCRV

Van der Plas over uitbreiden rookverbod: 'Ik vind het wel heel erg ver gaan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Plas over uitbreiden rookverbod: 'Ik vind het wel heel erg ver gaan'

NSC heeft een motie aangekondigd om het verboden te maken om te roken in speeltuinen en pretparken, evenals in auto's waarin kinderen meerijden. "We moeten de periode tot de rookvrije generatie overbruggen met wetgeving", reageert Nienke Boderie, hoofdonderzoeker publieke gezondheid van het Erasmus MC, bij Spraakmakers. "Ik vind dit wel heel erg ver gaan", zegt Caroline van der Plas erover.

Stand.nl: 'Roken in de buurt van kinderen moet verboden worden.'

Draagvlak

De motie roept veel reacties op, ook al is het draagvlak voor een uitbreiding van het rookverbod "heel hoog" volgens Boderie. "Het is tijd voor een wet. Ik denk dat dat veel duidelijkheid geeft", stelt de onderzoeker. Bovendien lopen we "achter" in de regels rondom roken in het bijzijn van kinderen.

Gezondheid

Daniëlle Jansen gaat de motie namens NSC indienen. "Ik besef dat je hiermee achter de autovoordeur komt. Maar het gaat om de gezondheid van kinderen", verduidelijkt de politicus. Volgens Jansen zijn er "voldoende redenen" om roken zoveel mogelijk te beperken, zeker wanneer het gaat om de gezondheid van kinderen. "Op jongere leeftijd zijn ze niet in staat om er iets van te zeggen."

'Voor de bühne'

Van der Plas van de BBB ziet wetgeving niet zitten, ook al is ze vóór een rookvrije generatie. "Ik vind dat je heel erg in de persoonlijke levenssfeer van mensen gaat treden." Van der Plas vreest de "glijdende schaal" die deze wetgeving zal veroorzaken. "Ik vind het wel heel erg ver gaan." Daarnaast zouden we in Nederland "alles willen oplossen" met wetgeving. "Dit is toch iets voor de bühne", aldus de BBB-leider.

Eerstvolgende stap

Jansen vindt niet dat deze motie voor de bühne is. "Je schept een norm dat dit eigenlijk niet zou moeten." Daarnaast staan "verdere acties" nog niet op het programma. "Het antirookbeleid wordt in stapjes aangepakt. Dit is de eerstvolgende stap", zegt Jansen. En dat is precies waar het schuurt voor Van der Plas. "De volgende stap is dat het achter de voordeur ook wordt gecontroleerd."

Signaal

Károly Illy, directeur van het Longfonds, "schrikt" van de positie die Van der Plas inneemt. "We moeten ons echt realiseren dat dit verslaafde mensen zijn die verslaafd zijn gemaakt door de tabaksindustrie. Zij willen hiervan af, dus daar moeten we bij helpen", aldus Illy. Bovendien is deze motie een "signaal" dat het "niet normaal" is om in het bijzijn van kinderen te roken.

Betutteling

"Dit is betuttelend", vindt luisteraar Werner Oldekalter. "Het is een privézaak wat de ouders wel en niet toestaan en tolereren. Dit is een glijdende schaal naar beneden." Beller Sander Timmer rookt zelf, maar vindt het wel tijd voor verandering. "Als het doel is om helemaal niet meer te roken, ben ik voor." Luisteraar Marinus van den Brink vindt ook dat dit voor de bühne wordt gedaan. "Binnen mag het al niet meer, als het buiten ook niet meer mag, krijg je een hoop gedoe", reageert hij. Maar vindt ook dat het in de buurt van kinderen "gewoon verboden" moet worden.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie